Min man har fått en hjärnblödning – hur ska jag planera för min ekonomi?

FRÅGA Efter det att min särbo fick en stroke och inte kan tala längre har hans fyra vuxna barn tagit över hans ekonomi.

Och allt vi planerat för en gemensam framtid har fallit. Han bor sedan fem månader på ett hem och sitter halvsidesförlamad i rullstol. Den som besöker honom är jag, men jag bor 13 mil bort och arbetar heltid.

Jag tjänar under 25 000 kronor i månaden innan skatt och har 3,5 år kvar till pension. Är det bästa för mig att spara på banken för en dräglig pension eller sälja min bostadsrätt (200 000 kr) och sätta mig i en hyresrätt när jag får pension.
Min särbo och jag har varit tillsammans i tio år och tänkte aldrig att detta kunde hända. Hur ska jag planera?

Christina född 48

SVAR Mitt i eländet är det bra att du även tänker på dig själv och din egen ekonomi. Oavsett om din sambo förblivit frisk och kunnat an-svara för sin ekonomi, är det i vilket fall på det viset att sambor enligt lag inte har försörjningsplikt gentemot varandra på samma vis som gifta par. 
Att sambor ändå väljer att ha delad ekonomi är en privatsak.

Men jag undrar om du inte också har en tjänste/avtalspension att räkna med? En pension som din arbetsgivare ombesörjer inbetalningen till.  Du kan också räkna in en liten skvätt PPM-pension. Kolla med din arbetsgivare och med ditt fackförbund. Fråga också Försäkringskassan hur stor din sammanlagda pension blir den dag du går i pension. Att sänka sina fasta kostnader är alltid en bra utgångspunkt. Att slopa egen bil kan vara en möjlighet. Man kommer långt med buss och tåg. Att hyra bil någon gång blir ändå billigare än att själv äga, försäkra, tanka och underhålla en bil. Har du dyra el-, mobil- eller telekomavtal? Man behöver inte ha tillgång till 100-tals tv-kanaler som man ändå aldrig glor på. Det finns enkla och billigare avtal. Har du kollat om du eventuellt kan byta till billigare försäkringsbolag?

Sälja bostadsrätten kanske du inte behöver göra just nu. Den kan vara bra att ha som belåningsobjekt längre fram i tiden för att dryga ut en möjligen klen pensionsinkomst.
Att hyra kostar ju också pengar.

Att börja spara till en buffert redan nu kan också vara en god idé. Räkna på hur mycket du kan avvara i månaden och sätt det på ett konto med så bra ränta som möjligt och som har statlig insättningsgaranti. Eller så väljer du en kortränteplacering. Bästa ränta och netto-årsavkastning får vinna.

Jag tycker att du ska gå till din bank med alla uppgifter och be din bankrådgivare att räkna fram olika möjliga alternativa lösningar åt dig.

Dels en kalkyl på om du säljer din bostadsrätt och lägger de pengarna i en säker hög. Dels på hur din ekonomi ser ut om du har den kvar i kombination med andra besparingar.

Kolla sedan med konkurrerande banker om de har bättre förslag. Akta dig dock för förslag att ta ut din allmänna pension i förtid med löften om att en annan placering ska kunna ge ännu högre pensionsutfall i utbyte. Att investera sin pension så kort tid före pensioneringen i riskfyllda placeringar är inte att rekommendera. Och utan risk, inte heller chans att få bättre utfall på den allmänna pensionen än du redan har.

Birgitta

NUVARANDE Min man har fått en hjärnblödning – hur ska jag planera för min ekonomi?
NÄSTA Betala reaskatten nu – eller skjuta upp?