Min man köpte sex i Bangkok – hur går vi vidare?

FRÅGA: Min man och jag har varit gifta i 24 år. Vi har haft det mycket bra, har härliga barn, bra jobb och goda vänner.

För fem år sedan reste min man i jobbet på en kongress till Japan i fem dagar, varav tre i Bangkok. På kvällarna blev han och hans kollega formligen antastade av söta och attraktiva flickor. När min man tidigare kommit tillbaka från sina utlandsresor har vi alltid firat med god mat och heta kärleksnätter men denna gång orkade han inte med något samliv alls och efter att inte ha ”orkat” i flera dagar blev jag misstänksam.

Så småningom kom det fram att han köpt massage, blivit badad av en vacker flicka och fått en ”specialmassage” som kändes i varje fiber i kroppen. Flickan berättade sitt sorgliga livsöde för min man som tydligen blev så tagen att han erbjöd henne att följa med till Sverige.

Nu har allt återgått till det vanliga men min man blir arg och upprörd när jag vill prata om det. Han säger till och med att han inte vill leva med mig om vi inte lägger det här bakom oss. Vad gör jag?

Otroligt olycklig Eva

SVAR: Ditt problem motsvarar vad som kan hända vid en avslöjad vanlig otrohet. Den otrogne mannen har dåligt samvete för att han med en annan del av sig själv – med kolleger i Bangkok – glömde bort sitt förhållande till dig, när en ung kvinna frestade honom utan annan motprestation än att få betalt.

Han vill lägga det bakom sig, medan du har ett behov av att prata mer. Jag vet – från min erfarenhet av att tala med par där det funnits otrohet – att den förfördelade behöver tala mycket om det som hänt, medan mannen helst vill gå vidare, ’se framåt’, ’lämna det bakom sig’, för att slippa känna sig som en skurk.

Men att prata kan betyda något för honom också, nämligen hur det kom sig att han glömde bort dig. Det kanske kan leda er in på viktiga olösta frågor i er relation om er balans och jämlikhet. Därför tror jag att du med lugn och fasthet ska hävda ditt, och eventuellt ert, behov av att tala vidare tills det känns färdigt för er båda!

Han får stå ut med att under tiden känna sig som en skurk, utan att hota med skilsmässa. Det är väl ett tecken på en ojämn balans, som ni behöver justera, att han kan täppa till munnen på dig med ett sånt argument. Du ska inte älta i det oändliga, men tala färdigt om det!

Tomas Böhm

NUVARANDE Min man köpte sex i Bangkok – hur går vi vidare?
NÄSTA Min man vill inte längre älska med mig