Min man ska få ett stort arv – men vad händer om han dör?

FRÅGA: Min man och jag är pensionerade, 72 år. Min man har nu fått reda på av en nära släkting att han står som arvtagare till ett mycket stort arv. Min man har bra pension, medan jag som varit hemma rätt mycket under barnens uppväxt har en betydligt lägre pension.

Vår fråga är nu: Kan min man skriva ett testamente där jag står som arvtagerska till detta arv, om min man har dött innan detta arv fallit ut. Det skulle kännas tryggt för mig att veta att jag då kan bo kvar i vår nuvarande lägenhet.

2 undrade pensionärer

SVAR: Tänk om det hade varit så lätt som att säga till släktingen: Skriv testamentet även på min fru om jag nu råkar dö före dig, innan arvet faller ut. Så lätt är det förstås inte. Släktingen äger rätten till sitt eget kapital, sina sympatier och rätten att avgöra till vem han ska testamentera sin kvarlåtenskap.

Det går självklart inte att testamentera bort någon annans egendom och före dennes död dessutom! Det är verkligen att ta ut händelserna i förskott. Att spekulera i andras generositet och arvsfrågor är på något vis i gränslandet för vad som kan uppfattas som stötande.

Men varför inte? Om släktingen är en god vän och han är helt öppen med att din man ska ärva honom? Har dessa två män förtroende för varand­ra? Då kanske din man kan säga att han gärna skulle se att detta arv kunde trygga även ditt liv som änka, om han själv skulle avlida innan arvet faller ut. Allt hänger på vad som är möjligt att säga utan att det tas illa upp och uppfattas som för närigt för att vara aptitligt. Varför inte se om ert eget hus först? Se vad din egen man kan göra med sin egen ekonomi för att trygga din ålderdom som ensamstående.

Du säger att han har en bra och stor pension. Den bör han se till att du får glädje av i händelse av hans för tidiga död. Det gör han genom att skriva ett förmånstagarförordnande där du blir förmånstagare.

Tips: Förlita er först och främst på era egna ekonomiska meriter när ni planerar för er framtid.

Birgitta Piper

NUVARANDE Min man ska få ett stort arv – men vad händer om han dör?
NÄSTA Jag känner mig lurad på tomten jag fick av mina föräldrar