Min man vill att jag börjar betala hyra

FRÅGA Är gift sedan 2004 där vi har särkullbarn. Jag flyttade in i hans hus, skrev på ett äktenskapsförord där allt tillfaller honom eller hans barn vid skilsmässa eller vid hans död, förutom 200 000.

Med mig hade jag en summa på 300 000 som vi använde gemensamt till husrenovering och resor. Men jag har införskaffat bohag, och vi har köpt båt och husbil efter detta. Vi har även renoverat en toalett, ett badrum. Jag stod för kostnaden för kakel och inredning. Jag betalar näst intill all mat, alkohol, presenter, kläder.

Min man står för alla husräkningar och bensinkostnader till stor del. Jag städar, lagar mat, tvättar, stryker. Han klipper gräs, skottar snö, kör in ved – där även jag hjälper till.

Jag är egen företagare. Arbetar som tandhygienist och har även en egen praktik. Hur gör jag med företaget? Kommer mina barn att få något efter mig? Han tycker nu att han betalar så mycket och pratar om att jag ska betala hyra. Behöver ett råd innan det blir skilsmässa!

Jämlikt?

BIRGITTA Herre Gud! Är det verkligen ingen som talade om för dig vilken enorm risk du tog när du skrev på ett äktenskapsförord som tydligen ger honom giftorätt i ditt företag, men dig ingen giftorätt i hans egendom eftersom den, enligt ert äktenskapsförord, har gjorts till hans enskilda egendom?

Det betyder i så fall att ditt företag och dina tillgångar är giftorättsgods och ska delas lika vid en skilsmässa. Men inte hans. Utöver detta elände ligger stora delar av dina 300 000 kronor instoppade i hans fastighet och bidrar till en värdetillväxt i hans hus. En värdetillväxt som du inte får någon del av. Hur kunde du ge honom 300 000 kronor utan att begära att han skriver på ett skuldebrev?

Du skänker ju bort dina pengar, medan han håller dig borta från sina tillgångar. Och nu kräver han dig dessutom på hyra! Makalöst! Ni är gifta och har därmed underhållsskyldighet mot varandra. Det innebär att ni ska bidra till gemensamma hushållsutgifter, inklusive boendekostnader efter var och ens förmåga.

Enligt äktenskapsbalken har den som har bättre råd försörjningsansvar för sin mindre bemedlade äkta hälft. Sambolagen har inte sådana krav. Där har man ansvar för sin egen ekonomi och försörjning.

Vad säger man? Familjerådgivning kan kanske vara ett steg mot enighet. Om det inte redan är för sent. Det är i vilket fall nödvändigt att du parallellt skaffar dig en advokat som är specialist på familjerätt. Detta för att få fram skarp ammunition – fakta och argument – som stöd för dina berättigade krav på ändrat äktenskapsförord. Vad du också bör försöka är att få honom – att så här i efterhand – gå med på att skriva på en revers på den del av dina 300 000 kronor som ligger inbyggd i hans hus. Hemskt vad pengar och snikenhet kan ställa till det i en relation. I synnerhet när det finns två barnkullar som ställs mot varandra.

Det osar katt om din mans beteende. Mitt allvarliga råd är att du omgående sätter dig med en jurist och går igenom hela din ekonomiska och personliga sits. Inte minst viktigt är detta vad gäller ditt företag. Du måste säkra rätten till ditt eget företag och dina övriga tillgångar. För så här är det. Om all hans egendom är enskild och testamentet är till förmån för hans barn så blir det enbart det som står i ditt namn som dina barn ärver. Du måste absolut och snarast ordna med det juridiska så att din man inte kan ärva din egendom om du nu skulle råka avlida före honom. Fattar du… det är livsnödvändigt att gå till en smart advokat.

NUVARANDE Min man vill att jag börjar betala hyra
NÄSTA Får jag ta med mig min pension till USA?