Min man vill inte längre älska med mig

FRÅGA: Min man vill inte längre älska med mig. För några år sedan blev han friskförklarad efter en längre sjukdom, rätt allvarlig. Sedan dess har vi i princip aldrig sex. Vi hade till och med sex oftare när han var sjuk.

Vi är bägge knappt 60 och han verkar inte sörja vårt sexliv, men jag gör det. Vill mer än någonsin. Ska jag lämna honom? Söka mig en älskare? Nöja mig och tillfredsställa mig själv?

Långt ifrån död!

SVAR: Det verkar fattas ett samtal om problemet mellan er. Du tolkar det som att han inte verkar sörja ert sexliv. Är det verkligen så enkelt? Om du kan få igång en dialog med sund nyfikenhet på vad som hänt, så lär situationen klarna. Har han blivit impotent efter sjukdomen? Är han rädd för att dö under sexuell upphetsning och orgasm? Är han en ”tigande” man som avvärjer alla försök till samtal om känsliga ämnen?

I denna situation finns det inget annat sätt än att insistera på en dialog. Även tysta män måste säga något till slut. Då märker de att de får kontakt och närhet på ett annat sätt. Det kanske inte löser problemet med sex mellan er, men du förstår bättre vad det handlar om och sen kan du dra bättre slutsatser själv.

Tomas Böhm

NUVARANDE Min man vill inte längre älska med mig
NÄSTA Jag tycker inte om min svärson