Min sambo vägrar träffa min förre man

FRÅGA Jag är en kvinna på 58 år och sambo sedan fem år. Vi hade ett förhållande i cirka tio år dessförinnan. Jag har en dotter sedan tidigare och har en nära relation med henne. Vi har alltid firat födelsedagar med fest med de närmaste. Hon är nu sambo och har fortsatt denna tradition. 

Min sambo vägrar att följa med på dessa kalas, säger att han inte vill träffa min före detta man. Mitt ex och jag träffas för att vi måste på dessa tillställningar. Han var otrogen många gånger före skilsmässan. Jag mår ännu dåligt av detta trots att vi varit skilda i 25 år. Jag skulle vilja att min sambo följde med, för att stötta mig och för att det skulle vara kul att få umgås allihop. Han har själv två vuxna barn som han aldrig, sedan sin skilsmässa för 20 år sedan, firat någon födelsedag med. Han har dessutom ett barnbarn som han bara träffar en gång i halvåret. Vad ska jag göra? Trodde det skulle bli bättre när vi flyttat ihop. Jag skäms inför min dotter och hennes sambos föräldrar.

Dålig självkänsla

 

Svar Ni är olika i synen på hur och hur mycket ni vill umgås med era vuxna barn med familjer. Å ena sidan måste han – och du – göra det ni känner er bekväma med. Å andra sidan krävs i ett förhållande att man anstränger sig för den andras skull! Du kanske behöver visa förståelse (än en gång?) för att han tycker det är obehagligt att träffa din före detta man. Och kanske det är bra om du kan visa honom att du gör ansträngningar för hans skull så han ser att det gäller er båda. Hoppas du når honom med detta! TB

NUVARANDE Min sambo vägrar träffa min förre man
NÄSTA Jag har blivit avstådskär i dubbel bemärkelse