Min tonårsdotter har ärvt ett förfallet hus i Thailand som hon inte vill ha, vad ska vi göra?

FRÅGA Du ger så kloka råd så nu har jag en fråga: Nyligen dog min dotters far och lämnade efter sig ett hus han köpt i Thailand. Han var svårt alkoholiserad och vi förstår att han blev lurad. Problemet är att min dotter står med ett hus hon inte vill ha och som inte går att sälja, bland annat på grund av att utlänningar inte får äga mark där. Huset förfaller och dottern vill bara slippa äga det och absolut inte betala något. Dödsboet hade inga andra tillgångar. Hur kan jag hjälpa henne? Har du några tips till oss?

Mamma till 19-åring

BIRGITTA Din fråga har stort allmänintresse. Vi svenskar älskar Thailand. Väldigt många svenskar, i likhet med din exman, har under senare år köpt på sig hus på ofri grund, fastigheter som därmed har en mycket osäker andrahandsmarknad. Inte minst i denna politiskt mycket oroliga tid i Thailand.

Det kan dock möjligen gå att sälja huset på hemmamarknaden. Till en thailändsk köpare. Det är åtminstone värt ett försök. Ta hjälp av sakkunniga. Det finns mäklare i Sverige som specialiserat sig på fastighetsmarknaden i specifika länder.

Ni bör också konsultera jurist med kunskap om lagstiftning och regelverk i Thailand. Ambassader brukar vara hjälpsamma med att svara på frågor. Ni kan säkert få någon form av vägledning av ambassadtjänstemän på thailändska ambassaden i Stockholm till vem och vilka myndigheter ni ska vända er för att få råd. Jag misstänker att er problematik tyvärr inte är så ovanlig.

Fråga även din bank om det inom koncernen finns sakkunskap om husägande i Thailand. Jag gissar att så kan vara fallet. Så varför inte börja där.

NUVARANDE Min tonårsdotter har ärvt ett förfallet hus i Thailand som hon inte vill ha, vad ska vi göra?
NÄSTA Är mina föräldrars testamente en laglottskränkning?