Min väninna drar sig undan – vad ska jag göra?

FRÅGA Har en väninna som förändrat sig och jag kan inte riktigt hantera det. Jag tror att hon inte mår riktigt bra, men hon vill inte säga något. Jag har på olika vis fört fram mina frågor om hur det är och så vidare, men hon svarar att allt är som vanligt. Hon är 59 år. Men något har hänt.

Hon lever ensam och har alltmer dragit sig inom sitt skal och vill inte att jag kommer och stör. När jag ringer har hon knappt tid, och våra tidigare pratiga och roliga kaffemöten är i dag ett minne blott. Vi brukade prata om böcker. Hon läser mycket. Har förstås frågat om det är något med mig. Det enda hon sagt är att hon tycker att det är jobbigt med mitt barnbarnstjat. Jag har sagt att jag saknar våra träffar, som skidresor till fjällen.

Kan hon vara deprimerad? Yttrar det sig så här? Och hur går jag vidare? Som det nu är visar hon på många olika sätt att hon vill att jag ska hålla mig på avstånd. Detta har pågått nästan ett helt år.

Väninnan i Göteborg

 

Svar Du vet inte om det har med dig att göra eller inte, men på något sätt kanske det borde gå att få reda på mer om det. Ibland funkar ju ett slags moral kring vänskap som argument: ”Vad är det här för vänskap, när du inte kan vara uppriktig med mig? Jag märker ju att det är nåt som du går och bär på…” Det enda hon släppt ifrån sig är att det är jobbigt med ditt ”barnbarnstjat”. Du kanske kan föreslå att hon är provocerad av dig på olika sätt? Dina barnbarn, ditt liv för övrigt? Men att hon ändå skulle kunna tala om det med dig. Eller åtminstone säga om det inte är så, om hon har ett eget problem som hon inte vill dela med dig, för att det är privat, eller hon inte tror att du skulle kunna förstå, eller vad hon har för skäl att inte berätta. Men då är det åtminstone uppriktigt.

Jag tror inte det här är tecken på en depression. Det kan ju teoretiskt vara det, men det kan framför allt vara så mycket annat. En dold berättelse, som man inte kan få reda på på annat sätt än att hon berättar det. Och då, när du får höra, får du bekräftat att du aldrig hade kunnat lista ut det på egen hand. Förmodligen är det bäst att hänvisa till er vänskap.

Vill hon att ni ska glesa ut och glida ifrån varann? Varför har hon infört detta avstånd? Du har rätt att som väninna få veta vad du anklagas för eller om du ska oroa dig för något annat i hennes liv! TB

NUVARANDE Min väninna drar sig undan – vad ska jag göra?
NÄSTA Min make är nedlåtande mot mig