Hur blir jag av med mitt klängiga ex?

FRÅGA Vad ska jag göra med min före detta sambo? Jag kan inte avsluta allt eftersom vi har innovationer ihop som vi håller på att ta patent på.

Jag har sagt att han bara får höra av sig när det gäller det. Han ringer hem, på mobilen, lämnar meddelanden, sms:ar i tid och otid och mejlar om allt möjligt. Jag svarar inte och han bara fortsätter. Jag har sagt åt honom bestämt och även blivit fly förbannad och skrikit att han ska sluta, annars anmäler jag honom.

Ju mer jag avvisar honom, desto värre blir han. Han skriver att han är orolig för mig – herregud, jag är vuxen, 64 år, och kan ta hand om mig själv. Han har beroendeproblematik och kontrollbehov, blev övergiven både av mamman och adoptivmamman, går i terapi sen 3 år, men jag tycker han blir värre.

Flyttade ifrån honom för att han är osjälvständig, klängig och för beroende – jag trodde jag skulle få lugn och ro. Vad ska jag göra? Ska jag fortsätta att inte svara?

Gunilla

DR BÖHM Om jag fattar rätt har du gjort slut med honom, men ni har ändå kvar ert ”affärsmässiga” samarbete. Kanske du varit tydlig med att du gjort slut, men han vill ändå inte fatta. Antagligen hoppas han fortfarande på att du finns kvar, för att ni har samarbetet kvar. Om du gissar rätt, är det hans gamla problem som gör att han vill hänga kvar i det längsta.

Det är inte lätt för någon att jobba ihop med den som gjort slut med en. Och särskilt inte för din före detta sambo. Kanske måste du visa allvaret genom att skjuta på innovationerna på obestämd tid. Slut är slut. Deklarera att du inte kommer att svara om du ser på din nummerpresentation att det är han som ringer.

Om det är sådant som gäller jobbet, som absolut nödvändigt måste meddelas, kan du skaffa en mellanhand, som han får kommunicera med. Antagligen måste du vara överdrivet tydlig, så att han får tid på sig att inse vad som hänt. Senare kan ni kanske ha direkta samtal om neutrala saker, men inte nu.

Tomas Böhm

NUVARANDE Hur blir jag av med mitt klängiga ex?
NÄSTA När blir det regn?