Expertsvar – fråga om antikviteter

Fråga Jane om antikviteter

Jane Fredlund är journalist med antikviteter som specialitet. Byrån från mormor eller spegeln du fyndade – vill du veta mer om någon kär sak du har hemma skickar du in frågan plus en bild.Ställ en fråga

Fråga: Hur gammal är min mormorsstol?

Undrar om denna stol som jag ärvt efter min mormor (som var född 1895).
Det sägs i släkten att hon i sin tur har ärvt den av sin mor. Jag har förstått att de här stolarna ibland kallas skrattstolar. Men annars vet jag inte särskilt mycket om stolen.
Hur gammal kan den vara? Har den något värde?
Dotterdottern

Svar: Den här stolmodellen brukar kallas skrattstol och det är inte svårt att se varför. De skrattande tvärspjälorna har sin förebild i en modell som skapades av den berömde möbelformgivaren Thomas Chippendale i England i mitten av 1700-talet. Med utgångspunkt från en enkel grundmodell, en stol med släta tvärslåar i ryggen som liknar en stege, på engelska ladderback chair, skapade Chippendale en mera salongsmässig variant med profilerade tvärslåar och urtag som bildar en skrattande eller snarare leende mun.

Chippendale kombinerade olika stildrag från Kina, medeltidens gotiska stil och rokokon till en engelsk möbelstil som fått hans namn, och som närmast motsvarar vår rokoko.

Skrattstolar har tillverkats av möbelsnickare i Stockholm och i Lindome i Halland som i flera århundraden varit ett centrum för västsvenskt möbelsnickeri och på 1800-talet liksom i Östervåla, som var centrum för möbelsnickeriet i Uppland. Som prisjämförelse kan nämnas att fyra sengustavianska skrattstolar såldes på Stockholms Auktionsverks Kvalitetsauktion i maj för 17 000 kronor tillsammans.

Nu brukar det vara så att flera stolar är mer begärliga än en enstaka och den avbildade skrattstolen är lite enklare utförd. Ett ungefärligt auktionsvärde på den här stolen böär vara cirka 2 000-3 000 kronor. Men en sådan trevlig arvestol hoppas jag verkligen att du behåller!

NUVARANDE Expertsvar – fråga om antikviteter
NÄSTA Expertsvar – fråga om antikviteter