När är det smartast att börja ta ut pension?

FRÅGA Jag tänker sluta arbeta när jag blir 63 år men funderar på hur jag ska göra med pensionen. Om jag inte tar ut den förrän jag är 65 år, sjunker den ju inte så mycket, men jag måste leva ganska länge för att tjäna igen bortfallet för de två åren. Eller hur ser du på det? Vad är Ditt råd?

When I’m 63

SVAR Favorit i repris. Grundprincipen för inkomstpensionen, den allmänna pensionen, är att det ”kostar” 0,5 procent för varje månad man går i pension före 65 års ålder. Det blir minus 24 procent livet ut för den som går vid 61-årsdagen. Inte så kul med en självvald lägre pension under resten av sitt liv. Alla som fyllt 62 år, plus en månad, har en fullbetald tjänstepension, förutsatt att den ingår i den så kallade ITP-planen. Men då ska man komma ihåg att en förtida pension innebär att påfyllningen med nya pensionsrätter till den allmänna pensionen avslutas.

Gör det enkelt för dig. Prata med din arbetsgivare och gå till din bank. Banken kan hjälpa till att räkna ut olika varianter med underlag av uppgifter om exempelvis dina olika pensioner, din inkomst, skattesits, förmögenhet, andra tillgångar, försäkringar, lån med mera.
Att låta pensionen växa till sig de sista åren i arbetslivet kan ge tusenlappar mer netto i månaden.
Här får du en prognos som Försäkringskassan räknat ut på hur stor inkomstpensionen blir om du går vid 61, 65 respektive 67 års ålder.

Exemplet gäller en tänkt person, 60 år gammal, med 27 000 kr/mån och som har arbetat med jämn inkomstutveckling under 40 år.

Prognosen är beräknad efter en lönetillväxt på 1,6 procent. Sifforna är månadsbelopp.
Uttag 61 år: 11 200 kr.
Uttag 65 år: 13 000 kr.
Uttag 67 år: 17 900 kr.
Till detta kommer tjänstepension. Läget är likartat om du är kommunal- och landstingsanställd eller LO-ansluten.

• Går du i pension vid 61 års ålder blir allmänna pensionen cirka 50 procent av din inkomst.
• Slutar du vid 65 får du cirka 60 procent.
• Vid 70 får du runt 70 procent.

Birgitta Piper

NUVARANDE När är det smartast att börja ta ut pension?
NÄSTA Kan man få högt blodtryck av skilsmässoplaner?