Önskar du livet ur dina föräldrar?

FRÅGA Min fråga gäller hur man ärver som särkullbarn. Jag har av olika skäl trasslat till min ekonomi (framför allt genom en reklamation av ett fastighetsköp med åtföljande komplicerad rättstvist, som spräckt rättsskyddet). En av mina föräldrar – de har båda nya familjer – överväger nu att begränsa min laglott så mycket som möjligt, tills min ekonomi har blivit bättre.

Är detta möjligt? Och i så fall hur? Har sett annonser där vissa advokatfirmor erbjuder hjälp till föräldrar som vill begränsa sina särskullbarns arvsrätt. Därför är jag ganska oroad. Relationerna i min släkt är dessutom ganska komplicerade.

Stefan

BIRGITTA Önskar du verkligen livet ur dina föräldrar? Som en lösning på ekonomiska problem som är självförvållade? Så illa är det väl ändå inte?

Det är ju bara ett sätt att stoppa huvudet i sanden och skjuta problemet framför sig. Typ: ”Det ordnar sig, sedan, någon gång i framtiden… med mammas eller pappas pengar.” Det bästa är om du reder ut din ekonomi på egen hand. Börja med att tala med din bank och se om du kan få hjälp att lösa de akuta problemen på något sätt med exempelvis lån med förmånliga villkor. Eller få hjälp med skuldsanering om ditt problem är alarmerande och omfattande. Svaret på din konkreta fråga är både ja och nej.

JA: Föräldrar kan begränsa ett barns arvsrätt till att bestå av laglotten som är hälften av en arvslott.
NEJ: Föräldrar kan inte begränsa sina barns arvsrätt mer än till en laglotts storlek. När det gäller särkullbarn, som du ju är eftersom båda dina föräldrar lever med nya partner, så har du rätt att kräva att få ut ditt arv direkt efter deras dödsfall.

PS. Den annons du hänvisar till är föremål för mycket stark kritik av seriösa jurister som varnar för ett avancerat bondfångeri. Kritiken går ut på att en oseriös juristbyrå försöker slå mynt av människors rädsla att inte kunna sitta kvar i orubbat bo när partnern dör. Det enda sättet att lösa detta problem är om arvingen frivilligt går med på att vänta på sitt arv tills även förälderns partner är död.

 

NUVARANDE Önskar du livet ur dina föräldrar?
NÄSTA Latinamerikansk mappie Obamas val till högsta domstolen