Är det lönt att renovera stolarna?

Fråga:
Finns det något värde i dessa stolar? Jag tror att de är närmare 100 år. Min mor (88 år) fick dem från en fotoateljé när hon var 18-20 år. De finns med på gamla fotografier från den tiden. Skall jag lämna in stolarna till renovering? / Bim

Svar:
Den stoppade stolen från 1880-talet ser ut att ha sovit på en vind i hundra år. Det lönar sig absolut inte att renovera den, stoppa och klä om den. Det skulle kosta många tusenlappar, men värdet på en sådan stol i fint skick är knappast högre än 500-800 kronor. Det sena 1800-talets möbler är lågt värderade på antikmarknaden. Synd, för de är ofta välgjorda och bekväma.
Den mera ovanliga vitmålade stolen, värde cirka 800-1 000 kronor, är charmig i det skick den är, tycker jag. Kanske kan du själv snygga till den med ny klädsel utan större kostnader. Stolen är från cirka 1900 i en blandstil med många svarvade detaljer och snirklar. Båda stolarna passade som rekvisita i förra sekelskiftets fotoateljé. På gamla bruntonade ”kabinettsfotografier” lutar sig finklädda herrar och damer ofta lätt mot en dekorativ stol. Ett sätt att hålla sig blickstilla den stund som behövdes för att man skulle ”fastna på plåten”.
Jane Fredlund

NUVARANDE Är det lönt att renovera stolarna?
NÄSTA Kan du hjälpa till att datera?