Expertsvar – fråga om antikviteter

Vad är den engelska servisen värd?

Jag har ärvt en mat- och thé-servis efter mina föräldrar. Jag tror de fick den i bröllopspresent 1950. Det är en engelsk servis med Charles Dickensmotiv. Den är märkt Adam S 1657 Tunstall England. Matservisen är på orange botten och the-servisen på grön botten, med motiv från Charles Dickens i olika färger.  Det är servis för 12 personer, många delar med karotter, uppläggningsfat, sockerskål, gräddkanna osv.  Vad är en servisen  värd? Är den vanlig i Sverige?
Tacksam för svar trots att jag inte kan skicka med någon bild då serviserna magasineras långt ifrån där jag bor. Med många vänliga hälsningar
Bodil Ahlin, Sala

Svar: Synd att du inte har en bild av servisen, jag blir riktigt nyfiken på hur den ser ut.  Jag älskar Dickens romaner och kan tänka mig att servisen pryds av mysiga engelska scenerier.  Keramiktillverkaren Adams med uppgivet grundningsår 1657 i Tunstall, Staffordshire, använde liknande märkning i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Funderar du på att sälja servisen bör du först visa foton för några olika auktionsfirmor.  Porslinsserviser går ofta till låga priser på auktion, men i England kan en servis med Dickens-motiv väcka större intresse.
Uppgifter om fabrikens märkning hittar du på
www.thepotteries.org 

NUVARANDE Expertsvar – fråga om antikviteter
NÄSTA Expertsvar – Antikt