Ska äldsta dottern ha lägenheten?

FRÅGA Jag är gift och har två barn tillsammans med min man. Min man har också två vuxna barn från tidigare äktenskap. Vid hans skilsmässa lämnade han huset till sin före detta. Han tog ett lån och köpte en lägenhet, som jag i 15 år har hjälpt att betala och renovera.

Nu har vi köpt ett hus tillsammans. Kommer min mans barn att ärva lägenheten? Vilka rättigheter har hans barn vad gäller huset vi bor i nu? Flera gånger har jag hört min mans 34-åriga dotter säga att hon ska ärva lägenheten eftersom hon är det första barnet på hans sida. Är detta sant? Min man vill inte tänka på testamente eller något annat juridiskt dokument, han tycker att det är elakt.
Tacksam för svar

BIRGITTA Dumt att påstå att förnuft är elakt. Att ha juridisk ordning på hur man vill fördela sin egendom
i ett arvskifte, inte minst när man slår samman två familjer med solklar risk för framtida arvstvist, är varken dumt eller elakt. Det är klokt.

Och det borde väl den 34-åriga dottern förstå. Man ärver inte mer eller har första ”tjing” på ett arv bara för att man råkar vara äldsta barnet. Däremot har hon och hennes helsyskon som särkullbarn rätt att få ut hela sitt arv direkt när deras pappa dör. Om det inte står annat i ett testamente. De två gemensamma barnen får däremot vänta på sitt arv till dess att även deras mamma är död.

Självklart ska ni skriva testamente och ta hjälp av jurist att reda ut vem av alla era barn som ska och får ärva vad och efter vem. Ni bör också skriva ett äktenskapsförord. Allt för att undvika bråk mellan de fyra barnen. Gåvobrev och att göra egendom till enskild är andra möjliga juridiska redskap.

Frågan är: Vad vill din man?
• Att särkullbarnen ska få ut hela sitt arv när han dör? (Om han dör först av er två.)
• Att de bara ska få ut sin laglott vid hans död och resten av sitt arv först efter även din död?

Ett testamente och ett äktenskapsförord kan bringa reda i detta medan ni båda lever så att era olika barnkullar vet vad de kan förvänta sig.
Klara papper nu är bättre än juridiskt storbråk sedan.

NUVARANDE Ska äldsta dottern ha lägenheten?
NÄSTA Jag vill läsa om pappa-uppgörelser