Ska jag dela med mig av arvet till min man?

FRÅGA Har varit hemmafru i Tyskland i 20 år. Har nu ärvt 500 000 kronor efter mina föräldrar. Min man menar nu att jag ska betala både det ena och det andra, medan jag själv ser pengarna som en åldersinvestering då min pension blir så dålig. Vårt äktenskap är dåligt och inte blir det bättre av detta. Hur gör jag?

Hemmafrun

 

BIRGITTA Det är alltför lätt att hurtfriskt säga: stå på dig och vägra. Det är inte så kul att bråka om pengar. I synnerhet inte om relationen redan är frostig. Det är inte lätt att efter många år som ekonomiskt beroende repa mod och konstatera: Detta är mitt arv, min trygghet. Detta är mina pengar och jag gör vad jag vill med dem. 

Men genom att serva din man och din familj i 20 år i hemmet har du avstått från att tjäna in till en någorlunda hyfsad pension. Varje anständig livspartner borde se till att
partnern, som är i ett ekonomiskt underläge, får en vettig standard även som ensamstående. När nu detta arv dyker upp som ett pensionskapital åt dig, hoppas jag att du inte ger efter. Det gagnar inte dig att huka. 

Förhoppningsvis har dina föräldrar villkorat ditt arv som enskild egendom. Om så är fallet har du ett utmärkt motargument. Annars finns det risk för att din halva miljon utgör del i det giftorättsgods som ska delas lika vid en skilsmässa. Vad som också har betydelse är om ni har äktenskapsförord och vad som står i det. Har han till exempel skyddat sin egendom i ett sådant? Vem av er, din man eller du, har störst tillgångar? 

Innan du tar strid med din man, boka ett möte med en erfaren bankrådgivare eller bankjurist och red ut vilka möjligheter du har att skydda ditt arv från att gå åt till konsumtion och driftskostnader. Det är bra att vara väl förberedd inför en konfliktladdad diskussion. Det bästa vore om din man inser att detta arv utgör din trygghet och pensionskapital.

NUVARANDE Ska jag dela med mig av arvet till min man?
NÄSTA Jag orkar inte längre med min mans bitterhet