Ska jag gå i pension vid 65 trots finanskrisen?

FRÅGA:  Hej Birgitta!
Jag är 58 år och har tänkt att gå i pension vid 65. Jag har lite privat sparande i fonder och så har jag en tjänstepension, och det sedvanliga ppm-pengarna. Jag har jobbat sedan jag var 22 som lärare, men har varit hemma med barn i tre år. Hur som helst så är jag nu jätteorolig över hur kraschen här i höst påverkar min pension som jag ska börja ta ut när jag är 65. Jobbet som lärare är ju rätt tungt så jag vet inte om jag orkar jobba tills jag är 67 eller 71. Hur ska jag göra? Ska jag börja spara mer, eller? Nu sparar jag 500 kr i månaden.
Annika

SVAR: Du har sju år kvar till din pension. Börsen går upp igen. Det är så marknaden fungerar. Det ingår alltid en risk när man sätter sina pensionspengar i värdepapper på börsen. Det är så hela pensionssystemet är uppbyggt.

Man bör dock se över sina placeringar i god tid före pensionen. Du tänker alltså rätt.

Kanske skall du sänka risken i dina pensionsplaceringar, både när det gäller de privata fonderna och din tjänstepension. Det finns ju numera flytträtt för tjänstepensionen och den bör du kolla om du har nytta av. 

Det bästa är att ta hjälp att se över nuvarande placering och kanske göra vissa omplaceringar.

Breda globala fonder med inslag av räntor kan vara en bra grund. 

Allt beror dock på när du skall ta ut pensionen och på nuvarande placering. 

Men om dina pensionspengar varit med på hela nedgången nu, och om du inte tänker påbörja ditt pensionsuttag direkt? Då finns det nog anledning att låta en del fortfarande vara placerade i aktiemarknaden. För du vill väl inte missa uppgång som bör komma under nästa år?!

Ta alltså proffshjälp att beräkna din pension och dess olika delar. Gå till banken och tala med en privatrådgivare. Tala med Försäkringskassan. Tala med ditt försäkringsbolag. 

Har du en hygglig arbetsgivare kanske den låter dig ta hjälp av en försäkringsmäklare som kan analysera hela ditt pensionsupplägg och ge dig råd om förändringar. Många arbetsgivare erbjuder sina anställda en sådan service. Fråga!

Men någonstans måste ändå hela din privatekonomiska situation vägas in för att kunna ge dig råd om vilka val du bör göra. 

Fråga dig till exempel: 
Under vilken löptid ska jag plocka ut pensionen? I vissa fall är en pension livsvarig, vilket gör att en stor del kommer att stå kvar i placeringen under en längre tid. Detta innebär att det kanske inte är helt bra att lägga pensionen i enbart räntebärande som ju ofta ger en låg avkastning. 

En del kanske du vill ta ut under en kortare tidsperiod (kortast tid är 5 år). Då kan du kanske vänta med att ta ut en del som i stället kan ligga kvar i en placering och växa till sig. Din bankrådgivare kan hjälpa dig att räkna ut vad som är bäst för just dig i din situation. Samt när och under hur lång tid dina olika pensioner kan betalas ut. 

Men grundbedömningen är ändå att turbulensen inte bör ha påverkat din pension så där värst mycket.

NUVARANDE Ska jag gå i pension vid 65 trots finanskrisen?
NÄSTA Vilket är bästa sättet att pensionsspara på nu?