Ska jag ge bort min stuga till sönerna?

FRÅGA Hej medarbetare på fina M, jag är 65 år och har gått i pension. Arbetade på bland annat förskola sista 30 åren, tidigare hade jag olika jobb, bland annat som kommunal dagmamma. Jag har fått fem barn och har varit mammaledig en del så klart! 

Jag nafsade på min tjänstepension från 61, jobbade halvtid, vid 63 gav både kroppen och knoppen upp så jag tog pension, det bästa beslut jag tagit. 

Men, jag har ju en knaper pension, cirka 7 500/månad. Har kvar pensionssparande med några tusenlappar på Folksam. Eftersom jag är gift och min man har nästan dubbelt min pension är det inga problem nu, men skulle jag bli ensam blir det knapert. 

Jag äger en sommarstuga värd cirka 400 000 kr och jag undrar: Ska jag skriva över den på mina fem söner? Hur går det i så fall till? Så jag kan söka hyresbidrag om den dagen skulle komma att jag blev ensam? Stugan är enbart min! 

Kanske fattigpensionär

 

BIRGITTA Nähä du. Behåll stugan. Varför ge bort den till dina söner? Den är en tillgång för dig, absolut ingen belastning. Tvärtom är den bra att ha som kassareserv. Du kan om du vill redan nu tjäna en extra slant på din stuga. Man får nämligen hyra ut skattefritt upp till ett belopp på cirka 50 000 kronor om året. 

Du som gjort ”alla typiska fel” som mängder av kvinnor gjort under ett långt yrkes- och familjeliv: Jobbat deltid. Jobbat i lågavlönat kvinnoyrke. Varit mammaledig i många år med resultat låg pension och ynka tjänstepension. En ekonomisk situation som inte gynnats av att du dessutom nallat på din tjänstepension i förtid och slutat jobba före 65 års ålder. DU ska inte behöva offra även ditt eget hus i tron att det krävs för att du någon gång i framtiden ska vara berättigad till bostadsbidrag för pensionärer. 

Det är fullt begripligt att man vill sluta jobba när man känner; nä nu räcker det. Jag orkar inte mer.  

Men försök tänka mer krasst nu. Tänk på att det krävs två för en tango. Din man har haft stor ekonomisk nytta av en hustru som ställt upp som mammaledig och som jobbat deltid i massor av år. Din man har högre pension än du. Ett av skälen till detta är att det var du som var hemma med era fem barn och därmed avstod från en lönekarriär.  

Dags för pay-back-time? Ett konkret förslag är att han nu, genast, agerar för att förhindra att du blir fattigänka. Vad finns det då för möjligheter? Jo, han kan försöka försäkra sig om att du ärver hans tjänstepension. Det är inte helt givet att den tillfaller en hustru, sambo eller registrerad partner i arv. Det måste han kolla med försäkringsbolaget och möjligen skriva ett speciellt förmånstagarförordnande med dig som förmånstagare. Dessutom kan han redan nu dela med sig av sin högre pension på ett särskilt konto som görs till din enskilda egendom via äktenskapsförord. Det kan bidra till åtminstone en liten trygghetsbuffert åt dig. 

Skulle du få lust och ork kan du tjäna en extra slant genom att då och då ställa upp som timvikarie. Behovet av både lärare och vårdpersonal är som vi alla vet skriande. Ett annat sätt att höja sin pension är att i 60-plus-åldern ta bort efterlevandeskydden i tjänstepensionen. Det kan ge mellan 10 och 20 procent högre tjänstepension. Exakt hur mycket det handlar om för dig får du fråga bolaget där pengarna finns.

För inte behöver din man, med sina höga pensioner, ditt efterlevandeskydd för sin försörjning om du skulle avlida före honom. Tvärtom borde han ta bort sina efterlevandeskydd i sin tjänstepension och låta de pengarna tillfalla dig.

Så behåll stugan. Hyr ut den och tjäna tusenlappar skattefritt. Se till att din man delar med sig av sin pension, och försäkra er om att du kan få ärva hans tjänstepension. 

NUVARANDE Ska jag ge bort min stuga till sönerna?
NÄSTA Är min man för sjuk för sex?