Ska jag lita på bankmannen som föreslår tillväxtfonder?

FRÅGA Jag är 67 år och blev änka i februari 2012. Jag lever nu på pension och jobbar dessutom fortfarande extra och får därför varje månad ett tillskott till pensionen vilket är behövligt när man blev ensam. Jag hade förut en fond som gick med förlust hela tiden, blev då av en bankman i Handelsbanken rådd att öppna ett fondkonto som heter HB Tillväxtmarknad och betala 300 kr varje månad. 

Jag tycker inte det känns riktigt, även om de säger att det går med vinst, så ser jag att det är oftast mina 300 som ligger i vinsten. Har du möjligen tips på vad man ska ha för sparform om man vill lägga cirka 40 000 kr på en sådan?

Har ett sparkapital på lite över 500 000 kr, men har svårt för ekonomifrågor och tror på vad Handelsbankens bankman sa, men har ändå blivit lite konfunderad över detta.

Marianne 

 

BIRGITTA I det här läget ska du inte sätta pengar i en fond på tillväxtmarknaderna! Varenda finansexpert säger i dag ”nej, nej, nej, håll er borta från tillväxtmarknaderna”. Just nu förekommer en extrem turbulens med valutaoro på många håll i världen. I dag gäller det att sätta sitt kapital i säkra fonder och som 67-åring bör du inte ta någon hög risk med ditt sparkapital.

Att sätta in 300 kronor i månaden i en tillväxtfond är med andra ord inget bra val för dig. Gå tillbaka till banken och be om säkra placeringar med låg avgift. Sådana fonder finns och många av lågprisalternativen är mycket bra. Indexfonder är också ett bra alternativ och de är ännu mer prisvärda med sina ännu lägre avgifter. Dessutom finns det olika typer av ränteplaceringar, förutom sparkonton med bra ränta hos nischbankerna. Om du nu väljer ett sådant alternativ.

Men var rädd om din halva miljon! Låt ingen bankman råda dig att placera dessa på riskabla fonder.

Här är adresser till några bra källor på nätet, där du kan jämföra, få fakta och rangordning av fonder: morningstar.se, fondkollen.se och tidningen Privata affärers hemsida privataaffarer.se De skriver mycket och informativt och konsumentinriktat om fonder. 

NUVARANDE Ska jag lita på bankmannen som föreslår tillväxtfonder?
NÄSTA M-magasin nr 5/2014