Ska jag skriva på ett samboavtal?

FRÅGA Hej! Jag håller på att flytta in hos min kille som äger hus, gård, gårdshus och stall som han har tagit lån för. Vi ska skriva ett samboavtal, men jag vill inte skriva på än, då vi inte är överens om vad jag ska betala i hyra. Han vill att jag står för hälften av driftskostnaderna + halva räntekostnaden. Vi har inga tankar på att jag ska köpa in mig i huset, vi ska rusta upp det och sälja så att vi kan köpa ett gemensamt hus. Då är mina frågor: 

1. Om jag betalar halva räntan på hus-lånet och huset har stigit i värde när det säljs, har jag inte rätt till en del av värdeökningen då?  

2. Om jag betalar hälften av renoveringen, kommer jag då få hälften av det som husets värde ökar med? 

3. Jag vill att vi skaffar ett gemensamt huskonto där vi båda lägger in samma summa pengar varje månad. Sedan kan vi spara det som blir kvar på kontot till huset vi köper gemensamt. Om vi skulle separera vet vi att vi äger hälften av de pengarna. Båda har vi blivit riktigt lurade av våra föredettingar, så vi vill ha allt svart på vitt så vi vet vad som gäller. 

Tacksam för svar!

 

BIRGITTA Låt mig vara glasklar i svaren på dina frågor.

1. NEJ. Du ska inte betala ett öre av hans lånekostnader, varken räntor eller amorteringar eller de underhållskostnader/investeringar han har för de fastigheter och byggnader han äger ensam. Däremot är det väl naturligt att ni delar på era gemensamma hushållskostnader, inklusive teve och sophämtning, i förhållande till era inkomster.

2. NEJ. Ökningen tillfaller sambon.

3. BRA förslag. 

Skatteverket kan ge allmänna råd om rekommenderade genomsnittshyror för bostäder och lokaler. I ditt fall är det inte så dumt att ha det faktaunderlaget när ni resonerar om vem som ska betala vad i ert förhållande. Dessutom bör du som sambo värna om din egen ekonomi och öppna ett bankkonto/sparande i eget namn. Det medför skydd mot att dina egna besparingar och banktillgångar blir samboegendom – som i så fall skulle delas lika, netto, vid en separation. 

Varning! Tar ni ett gemensamt lån blir du solidariskt betalningsansvarig och ansvarig för hela lånet mot banken om din sambo saknar tillgångar. 

Ta hjälp av en familjerättsjurist att skriva samboavtal samt vem som äger vad i samboskapet.  Skriv också testamente som skyddar dig och din egendom vid dödsfall.

NUVARANDE Ska jag skriva på ett samboavtal?
NÄSTA Hur hjälper vi dottern till första lägenheten?