Ska jag ta ut pension redan nu?

Hej!

Jag är en kvinna på 63 år som funderar mycket över min pen-
sion, som kommer att bli dålig eftersom jag var hemma med mina barn i femton år och därefter studerade i fyra år. Jag har arbetat heltid sen 40-årsåldern. Nu berättar en arbetskamrat att hon har börjat ta ut sin pension (hon är 62)trots att hon jobbar. Pensionen går direkt in till ett livräntekonto i ett försäkringsbolag. Hon menar att det är mycket fördelaktigt att göra på detta sättet, då hon sedan inte behöver betala skatt på pengarna och dessutom får hennes anhöriga ärva pengarna. Stämmer detta, och vad har du att säga?

SVAR: Du har för kort tid kvar till pensionen för att det skall vara värt att göra ett förtida uttag och sätta pengarna i en livränteförsäkring. Skäl: för att det skall löna sig måste du ta en mycket hög risk i placeringen. Och det kan gå illa på så kort tid.
En sak som du och många andra kanske inte tänker på är att man får betala inkomstskatt på förtida uttag av pensionen. Det kan till och med bli så att du får betala högre inkomstskatt på de pengarna du plockar ut nu, än om du skulle vänta tills du går i pension. Dessutom får du mindre pension resten av livet. De sista åren ger större effekt på pensionen än man kanske föreställer sig. Det kan röra sig om tusenlappar i månaden netto. Och förresten: Tänk på dig själv, inte bara att barnen ska ärva. De är ju vuxna och klarar sig själva.

NUVARANDE Ska jag ta ut pension redan nu?
NÄSTA Länkar om skilsmässa