Jag har provat allt – hur kan jag bli av med min ångest?

FRÅGA Hej Tomas. Jag är en mappiedam på snart 60 år som – förstår jag nu efteråt – i stort sett alltid lidit av det som tydligen kallas generaliserat ångestsyndrom och oro. Sen jag var i 40-årsåldern har jag gått i terapi till och från, både analys och nu senast testat positiva affirmationer och liknande mindfulnesstekniker.

Men på något sätt hjälper det inte. Jag drabbas fortfarande och plötsligt av att falla ner i mörkret där negativa tankar mal på, inte så att jag inte klarar av vardagen, men det är ändå smärtsamt. Vad ska jag göra? Tycker att jag har god insikt och försökt allt, men med föga resultat. (Och pengar kostar det också.)

Har du något tips till mig? Piller vill jag helst undvika, tror inte på det. Vänliga hälsningar Bitte

DR BÖHM Du skulle behöva en ”second opinion” av en ny terapeut, som hör din historia, både de viktiga händelserna i ditt liv och det du varit med om i terapiväg. Ibland kan en helt ny professionell hjälpare se mönster tydligare än de som varit mer insatta tidigare, men ändå blivit ”hemmablinda”. Man kan ha otur att inte passa ihop personlighetsmässigt med terapeuter, eller gå i en sorts terapi vid fel tillfälle, när man egentligen hade behövt något annat. Denna nya terapeut kan sedan föreslå dig en ny strategi beroende på vad han/hon kommer fram till. Därför föreslår jag att du kontaktar en erfaren terapeut på din hemort, gärna med rekommendationer från andra. Tala om att du behöver vägledning om fortsättningen utifrån vad du varit med om hittills, inte i första hand att börja en ny terapi. Förhoppningsvis kommer ni fram till något som ger dig tillförsikt inför framtiden!

NUVARANDE Jag har provat allt – hur kan jag bli av med min ångest?
NÄSTA Jag har blivit kär i en annan – och min fru har just fått MS-diagnos