Vågar jag låna på min bostad?

FRÅGA Jag fick i brevlådan en folder från Hypotekspension. Jag kan som pensionär låna på min bostadsrätt – och betala av vid flytt/arvsskifte. Finns det några billigare alternativ?

Mager pensionär

 

birgitta ”Seniorlån – guldkant eller skuldfälla”. Så såg en tidningsrubrik ut när Kronofogden gick ut och varnade för oseriösa förmedlare och för att seniorlån är en kommande skuldfälla. Kronofogden varnar för att sätta bostaden som säkerhet när de lånade pengarna investeras i försäkringar på finansmarknaden. För vad händer om värdet på investeringen sjunker och det lånade kapitalet är borta? 

Enligt Kronofogden erbjuder allt fler oseriösa förmedlare denna riskfyllda produkt. Kontrollera om ditt erbjudande har en liknande konstruktion!

Seniorlån kan vara bra för den som inte vill sälja sin bostad men ändå vill få loss kapital. Men det finns anledning att jämföra erbjudandena mycket noga. De kan bli dyrköpta. Villkoren, räntorna, belåningsgraden, löptiderna och avgifterna varierar kraftigt mellan olika banker och låneinstitut.

Fallande huspriser kan utgöra en stor risk. Dessutom kan kunden förblindas av att få en stor påse pengar
i handen i stället för att ta ett kompletterande bolån med väsentligt lägre ränta. Den effektiva räntan på ett seniorlån kan bli mycket hög. 

Vissa seniorlån innehåller försäkringar som kostar och i vissa ser man inte vidden av hela kostnaden förrän lånet ska betalas tillbaka. På en del av dem läggs nämligen räntan till skulden och betalas först den dagen lånet förfaller eller bostaden säljs. Du får då betala ränta på ränta, vilket kan bli väldigt dyrt. Privata Affärer visade för några år sedan att ett lån på 300 000 kronor ökat till en skuld på cirka 575 000 kronor efter tio år. Kräv att få se en beräkning i reda pengar på hur stor skulden kan bli när du ska lösa lånet.

En del seniorlån utbetalas som engångsbelopp. Andra som månadsbelopp eller en kombination däremellan. Ha som utgångspunkt att minimera engångsbeloppet. Räkna på alla kostnader: ränta, uppläggnings- och aviavgifter samt kostnader för lån i en kapitalförsäkring. Kräv att få kostnaderna uträknade i kronor så att du kan jämföra med andra lån. Låna aldrig mer än du behöver. Tänk på att huset kanske måste säljas i förtid för att du ska kunna betala tillbaka skulden. 

NUVARANDE Vågar jag låna på min bostad?
NÄSTA Efterlevandeskydd – ja eller nej?