Vår dotter köpte en lägenhet med sambon – vem äver den?

FRÅGA Hej! Vår dotter köper en bostadsrättslägenhet med sin pojkvän. Vad händer om det sker en olycka och den ena inte finns mer? Vem ärver?
De går in med halva insatsen vardera.
Vi föräldrar betalar en försäkring för dottern. Hur blir utfallet om det händer henne något? 

Föräldrarna

BIRGITTA Det beror på något så enkelt som att ge svar på frågan: Har de skrivit ett ömsesidigt testamente? Om att de ska ärva varandra? Utan testamente ärver sambor nämligen INTE varandra. Utan testamente blir det i första hand deras respektive föräldrar som ärver sitt barn och i andra hand syskon. 

Förslag: Se till att de skriver testamente om vem som ska ärva vad. Och kanske även ett samboavtal som avtalar bort sambolagens bodelningsregler. Det är klokt att då även passa på att i ett separat dokument bekräfta i detalj, gärna med bilder, vem som äger vad.
I två kopior och bevittnade. 

De försäkringar ni betalar åt er dotter bör också ”ägarsäkras”. Möjligen kan de ingå som en del i sambo-avtalet som ”av”-reglerar sambolagens bodelningsregler. 

Här kommer mitt amen i kyrkan: Anlita en familjerättsjurist och teckna de avtal och de juridiska dokument som kan säkra sambolivet. Rent ekonomiskt.

NUVARANDE Vår dotter köpte en lägenhet med sambon – vem äver den?
NÄSTA Vi syskon betalar av på pappas lån