Varför är det så svårt att hitta en livskamrat?

FRÅGA Vad kan det vara som gör att det är så svårt i dag att träffa på en man som man kan leva med livet ut?
Är 57 år och har inte funnit en person att leva med ännu. Har precis avslutat en liten kort relation där allt verkade så bra och vi hade lika värderingar. Fast han var ändå inte redo för en relation (har sömnproblem och stressar upp sig mycket i en relation så han har behov av att koppla av framför tv:n). Oj, oj vad gör man?

Berit L

DR BÖHM Det är svårt att ge ett allmänt svar på frågan. Men för många är det så att de har önsketänkande skygglappar när de ger sig in i en relation. De vill inte/kan inte se att inte allt verkade vara så bra. Så kan det vara för dig, du blir förvånad när det tar slut fast du kanske kunde ha anat det från början. Jag tror att svårigheten är att se klarare från början. Man kanske inte gör allt så bra från start med den man kan leva länge med – men man kan prata om det, förhandla, diskutera, gräla och komma fram till en gradvis större närhet.

Du skulle kunna tänka igenom dina förväntningar själv och eventuellt tala med en familjerådgivare eller terapeut några gånger om hur ditt liv och dina relationer sett ut, så att du blir mer klar över vilken måttstock du har och om dina förväntningar är för höga eller för låga. Jag tippar att de varit alltför låga.

Tomas Böhm

NUVARANDE Varför är det så svårt att hitta en livskamrat?
NÄSTA M:s antikexpert: Så inreder du personligt med antika saker