Varför har jag plötsligt fått mörka fläckar?

FRÅGA Jag har plötsligt fått mörka fläckar i ansiktet. Vad är det och
vad kan jag göra åt dem?  
Fläckig

NINNA SVARAR Fräknar. Åldersfläckar. Solfläckar. Leverfläckar. De där små platta mörka prickarna i ditt ansikte kan ha många namn men de består av samma sak, ansamlingar av melanin, pigmentet som ger oss vår hudfärg. Fläckar kan orsakas av hormonförändringar, ålder och gener men den största boven är oförsiktigt solande. Därför poppar de oftast upp på utsatta hudpartier som ansikte, dekolletage och händer. Den ultravioletta strålningen gör att melaninet blir ojämnt fördelat och fläckarna blir oftast fler och mörkare med åren.

Men lugn, fläckarna behöver inte innebära att du har hudcancer. Men de kan vara tecken på att du utsätter din hud för så mycket UV-ljus att du befinner dig i riskzonen. Det är bra om du bokar in hudläkare en gång om året för att kontrollera dina fläckar. Skulle någon av dem ändra form eller färg bör du uppsöka en läkare direkt. Se fläckarna som en påminnelse om att alltid använda solskyddsfaktor, även på hösten och vintern. Välj en kräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar och smörj in ansikte, dekolletage, armar och händer.

Tid, tålamod och envishet är vad som krävs för att dämpa fläckarna. De som beror på för mycket sol är ofta lättare att åtgärda eftersom de inte sitter lika djupt. Bäst är att låta en hudterapeut bedöma vilken behandling som är lämpligast. 

En bra början är att starta med en effektiv salongsbehandling med kemisk peeling. Vanligast är AHA- eller BHA-fruktsyror som peelar bort det yttersta hudlagret och ökar på cellförnyelsen, sedan fortsätter du med mildare produkter för hemmabruk. Produkter som innehåller lakritsrot, A- och C-vitamin hämmar melaninproduktionen medan salicyl- och mjölksyra ljusar upp fläckarna. Oavsett metod så är det solstopp och konsekvent användande av solskydd som gäller. Även datorer och en del lampor sänder ut UV-strålning, tänk på det. Ha tålamod, det tar minst en månad – förmodligen mer – innan du ser någon effekt.

Vill du ha ett snabbare resultat krävs en laserbehandling eller ljusbehandling med IPL (intense pulse light), ljuset går under hudytan och slår sönder melaninklumparna. Gå till en välrenommerad klinik med läkare och specialutbildade hudterapeuter och räkna med att borttagning av en enstaka fläck kostar cirka 750 kr. Beroende på fläckens storlek kan flera behandlingar behövas.

Det finns också olika antifläck-serum som du kan använda. Ett serum har hög koncentration av aktiva ingredienser och kan användas morgon och kväll under din vanliga kräm. Är du känslig, gör punktinsatser direkt på fläckarna. Här är några för hemmabruk:

1. Ljusar upp fläckarna och minskar melaninet med hjälp av sex olika processer. Optilight essential 6 serum från Exuviance.
Pris: 599 kr/30 ml.

2.
Innehåller hexylresorcinol, en molekyl som finns i vete och råg och som hämmar melaninproduktionen. Ger även fasthet och lyster. Vital light serum från Clarins.
Pris: 995 kr/30 ml. 

3. Ett uppljusande serum som innehåller salicylsyra. Dark spot corrector serum från Clinique.
Pris: 555 kr/30 ml.

4.
Lakritsrot i kombination med A- och C-vitamin minskar melaninet och AHA-syran sätter fart på cellförnyelsen. Vit-a-plus illuminating serum från MD Formulations.
Pris: 885 kr/ 30 ml.

5.
Bekämpar pigmentfläckar och röda märken med hjälp av exfoliering och uppljusande ingredienser som lakritsextrakt. Idéalia pro deep dark spot corrector från Vichy.
Pris: 349 kr/30 ml.

6.
C-vitamin i pulverform som omvandlas till en tunn kräm när det läggs på huden. Passar för punktbehandling av fläckar. Extreme C från Dermalogica.
Pris: 970 kr/8 g.

NUVARANDE Varför har jag plötsligt fått mörka fläckar?
NÄSTA Detta kan du göra för att undvika ekonomisk katastrof vid skilsmässa