Vårt gamla gäng har drabbats av djup konflikt

FRÅGA Som unga flyttade min man och jag in i ett nybyggt bostadsområde där vi snabbt blev vänner med sju andra unga par. Vi har umgåtts i över 30 år och haft mycket trevligt ihop. Våra barn har blivit vuxna och fått egna barn, och de flesta av oss har gått i pension – men skillnaderna mellan oss har blivit större med åren. Några har lyckats bättre än andra med karriär och ekonomi… och det har lett till avundsjuka.

Åtminstone är det så jag och min man tänker kring den infekterade konflikt som plötsligt blossade upp förra året mellan två av paren. ”Ni har alltid sett ner på oss!” var en av anklagelserna. Med påföljd att ingen av oss andra träffas! Vi, som inte är med i konflikten, vill inte ta ställning. Men vi lider av situationen. Vad kan vi göra?

Kräftans vänkrets

 

DR BÖHM Kanske är det avund, som du säger. Men det kan ju också vara någon dold historia, som du inte känner till, där avund kanske finns med till en del. ”Ni har alltid sett ner på oss!” kan syfta på något som hänt och som sagts eller missuppfattats. Ibland går det att rekonstruera sådana här förlopp om man intar en neutral hållning. Ni behöver ju inte ta ställning för den ena eller andra, men ni kan ju förmedla – till båda paren – att ni tycker det är tråkigt och att de beter sig obegripligt och destruktivt. 

Det kan hända att det går att undersöka vad det var som hände förra året. Var det kulmen på något? Droppen som fick bägaren…? Eller var det något som plötsligt hände utan föraning? Antagligen kommer paren att berätta olika partiska versioner, men det kan tänkas att det går att hitta en förlikning med din och din mans hjälp. Uppenbarligen klarar de ju inte detta på egen hand. Eller så visar det sig att konflikten är så inflammerad att ni får acceptera att de inte vill försonas. Men innan dess: Försök få det klarlagt!

NUVARANDE Vårt gamla gäng har drabbats av djup konflikt
NÄSTA Min man har aldrig tid med mig