Vem ärver huset om någon av oss dör?

FRÅGA Jag var sambo och sedan köpte jag ensam ett hus dit vi båda flyttade samtidigt, nu har vi gift oss och min fråga är hur blir det med huset om någon av oss dör? Vi har båda barn från tiden innan vi träffades. Om jag vill att min man ska äga 35 procent, är det gåvobrev som gäller eller vad är bäst?
Hur kan vi göra så att den av oss som blir kvar inte ska behöva lösa ut barnen och få flytta?
Jättetacksam för svar!

SVAR Gå till en jurist eller advokat och be om hjälp att skriva testamente, gåvobrev och allt vad du vill få ordnat mellan er innan det är för sent. Barnen ska också tillgodoses. De är ju särkullbarn och har rätt att ärva sin mamma direkt efter du har dött. Ni kan till exempel teckna en livförsäkring som kan lösa ut dina barn ur huset efter din död. Eller om du har andra tillgångar som kompensation.  Jag förstår inte varför vi i vanliga hushåll i Sverige är så obenägna att anlita en jurist. Det arvodet är väl investerade pengar när det gäller så här viktiga familjefrågor. Tänk att ha en familjejurist att kunna ställa frågor till lite då och då – det vore väl inte så dumt?

Se dig om på din hemort. Fråga på din bank. De brukar ha bra koll på vilken jurist som är bra eller mindre bra. Vår expertpanel vill också göra dig uppmärksam på detta: Din man har giftorätt i din egendom. Äger han ingenting annat som matchar din villa motsvarar hans giftorätt halva villan.
I annat fall krävs äktenskapsförord som säger att villan är din egendom till 100 procent.
Du kan göra på följande sätt. Skänk 35 procent av fastigheten till din man. Upprätta sedan ett äktenskapsförord där ni anger att era respektive andelar i fastigheten ska vara er enskilda egendom. Upprätta också ett testamente.

Fundera noga på hur egendomen ska fördelas i de olika stegen. Om du dör först eller om han dör först och vilka av barnkullarna som ska ärva vad (även lösöre) och när.
Observera att det inte går att mot särkullbarnens vilja testamentera all egendom till sin man eller hustru.
Birgitta Piper

NUVARANDE Vem ärver huset om någon av oss dör?
NÄSTA Birgitta Piper: ”Gå direkt till advokat utan att passera gå!”