Vem ärver om svärfar går bort?

 

 

Jag är gift sen 15 år tillbaka, men vi har känt varandra sedan ungdomsåren. Min svärfar äger en firma där min man och hans bror jobbar som anställda. Svärfar är nu till åren kommen för att gå i pension tycker vi, men det tycker inte han. När jag frågar min man om firman eller om det finns något testamente skrivet, säger han att han inte vet något. Men det har hans mamma berättat att det finns. Vad som står där vet jag inte. Men vad skulle hända om min svärfar går bort plötsligt? Får jag ut något från firman? Får barnen – 3 stycken – ut något? Det är inte så att jag är girig, men jag oroar mig för att mina döttrar kan bli helt lottlösa.

Suzana

SVAR: Ja du. Rakt på sak: Du har ingen arvsrätt till din svärfars egendom och förmögenhet. Men är det så att flickorna är din och din mans gemensamma barn? I så fall ärver ju de en gång sin pappa. Skulle han avlida före sina gamla föräldrar, ja, då träder hans barn i hans ställe som arvingar.

Vad det gäller din svärfar så är det ju hans firma, hans eget livsverk och hans val hur han vill fördela sitt arv till sina barn och eventuella barnbarn.

Jag skulle sluta gräma mig och sluta fundera för mycket på saken. Du får väl helt enkelt vänta och se. Och tänka på nuet i stället. Är du väldigt orolig, så varför inte fråga svärfar direkt hur han tänker göra med sitt arv? Men bättre är väl att du och din man redan nu själva sätter igång och sparar till flickorna, med egna medel.

NUVARANDE Vem ärver om svärfar går bort?
NÄSTA Hur döljer jag mörka fläckar?