Vi älskar varandra men kan inte hantera konflikter

FRÅGA Jag och min sambo sedan ett år är i 45-årsåldern och har en bra relation, så när som ett jätteproblem: konflikthantering! En synpunkt eller en kritik eskalerar inom minuter till något fullständigt ohanterligt och vi funderar på att flytta isär. Vi älskar varandra men förstår inte vad som händer när vi blir osams. Hur ska vi hantera detta?

Jörgen

Svar Ditt brev är svårt att besvara, eftersom det är som ett kort telegram om en mycket längre historia. Vad handlar ”synpunkten” eller ”kritiken” om? Vad är det för överkänsliga områden mellan er, som blir ohanterliga? Om barn, tidigare partner, ekonomi, livsstil, sexualitet? Därför blir det tyvärr en dimridå att kalla problemet för ”konflikthantering”. Det låter mer som hur man gör med vanliga konflikter i vardagen. Men du antyder ju själv att ni går på ett minfält av känsliga områden! Skulle din sambo beskriva det på samma sätt, eller skulle hennes beskrivning se helt annorlunda ut? Det kan ju nämligen vara så att du har skygglappar för att dina synpunkter och din kritik uttrycks på ett sätt som sårar henne, fast du tror att du säger neutrala saker? 

Men oavsett hur detaljerna ser ut, behöver ni tala med en utomstående professionell person, som kan hjälpa er genom denna svårighet, eftersom ni – enligt din beskrivning – inte förstår själva vad som händer. Närmaste familjerådgivare låter lämplig. Eftersom ni älskar varandra behöver ni ta itu med problemet så snart som möjligt! 

Skriv gärna och berätta efteråt vad problemet visade sig vara! Vi kan alla lära oss något av det.

NUVARANDE Vi älskar varandra men kan inte hantera konflikter
NÄSTA Jag bävar för ensamheten i sommar