Vi hoppas att husköpet kan gå tillbaka

FRÅGA Hej Birgitta! Vi är säljare av ett hus och vi har fått kalla fötter och vill inte lämna ifrån oss huset nu när köparna får sitt tänkta tillträde. Kontrakt är skrivet på vanligt sätt hos legitimerad mäklare utan några förbehåll på något vis, och handpenningen är erlagd av köparna.

Hur tar vi oss ur detta som säljare? 
Med vänlig hälsning,
Anders

BIRGITTA Allting har ett pris. Jag antar att ni kan dra er ur affären. Under förutsättning att ni enbart skrivit på ett köpekontrakt? Inte steg två? som är underskrift på själva köpebrevet. För då är det kört, säger den mäklare jag rådfrågat. Hon säger också att det även hänger på vilka klausuler och villkor som står i kontraktet.

Men det kommer så klart kosta att bryta ert avtal. Handpenningen är nog det minsta ni måste betala tillbaka. Det kommer säkert krav på skadestånd från den tilltänkta köparen också. Som exempel kan du bli skyldig att stå för den merkostnad som drabbar köparen, som kanske måste hyra en bostad för att få någonstans att bo.

Självklart ska ni omgående ta kontakt med er mäklare. Säg att ni vill hoppa av och ställ frågan hur mycket det kommer att kosta.
Både i ersättning till mäklaren och köparen.

NUVARANDE Vi hoppas att husköpet kan gå tillbaka
NÄSTA Jag vill ge bort pengar i doppresent