Vi löste ett gemensamt lån med mitt arv – borde vi skriva papper på det?

FRÅGA I höstas kunde vi lösa ett av våra huslån tack vare pengar som jag ärvt. Jag är gift och vi har ett barn. Finns inga andra barn. Behöver vi skriva något papper oss emellan? 

Ensambarn

 

BIRGITTA Vad är det du vill säkra? Din man ärver dig om du avlider före honom och arvet skulle även omfatta dina ärvda pengar. De som nu gick till att lösa ett av era bolån. Ert barn ärver först när ni båda är döda. Det verkar inte finnas något som kan störa den arvsordningen. Vågar jag ändå fråga: Har du tanke på eller misstanke om skilsmässa? Eller finns det andra barn vid sidan om? 

Du nämner inget om att du ångrar att du använt dina pengar för att lösa ett lån. Ett lån som ni tagit gemensamt på er bostad som sannolikt är giftorättsgods och som därför ska delas lika vid en skilsmässa. Vill du kanske ha ett ett skuldebrev/revers som din man undertecknar i efterhand på att dina pengar använts för att lösa lånet? Ett papper på att han fick dina pengar som ett lån? Det går han säkert med på om ni är goda vänner. 

Kanske inte så dumt att fixa till för säkerhets skull. Många brevskrivare har under åren vittnat om sin förtvivlan där de står lurade på sin försörjning när mannen plötsligt försvinner med sin större pension och med tillgångar de skulle ha delat på efter ett långt liv tillsammans.

Så varför inte skriva ett skuldebrev, upprätta en revers, er emellan i efterhand. Den har ju ingen praktisk betydelse om den inte omsätts i praktiken. Ta kontakt med er bank och fråga hur ni bäst ska gå till väga.

Under alla omständigheter bör ni skriva ett ömsesidigt testamente där ni klargör hur ni vill fördela ert arv.

NUVARANDE Vi löste ett gemensamt lån med mitt arv – borde vi skriva papper på det?
NÄSTA Måste min man godkänna att mina tillgångar blir min enskilda egendom?