Vi ska separera – vad ska exet betala för huset?

FRÅGA Vad kan anses rimligt vid en separation efter 15 år? Jag äger fastigheten och vi har till viss del delat på driftkostnader och han har dessutom bidragit med material till en utbyggnad. Är det rimligt att anse att han bidragit med detta material i stället för att under alla år betala någon hyra?

BIRGITTA Oj oj. Detta kan vara klurigare än du antyder men jag kan bidra med några ledtrådar. Er uppgörelse hänger inte på hur många år ni levt tillsammans, utan rent krasst på lagtexter. Den centrala frågan är: Är ni sambor eller gifta?

Är ni sambor blir följdfrågan: Har ni skrivit samboavtal som bekräftar att din fastighet inte ska utgöra samboegendom? Annars ska den gemensamma permanenta bostaden nämligen delas lika netto vid separation. 

Är ni gifta blir följdfrågan: Har ni äktenskapsförord? Som säger att fas-tigheten inte ska utgöra giftorättsgods, som ju annars ska delas lika netto vid en skilsmässa. Hur stort är marknadsvärdet på fastigheten? 

Ja, som du ser. Risk för konflikt föreligger. Hoppas ni är goda vänner som kan göra upp i godo.

Jag gissar att ni är sambor. Detta bör ni veta: Enligt sambolagen ansvarar var och en för sin egen ekonomi och försörjning. Det finns inga krav på ”rättvis” fördelning av kostnader inom ett samboskap. Det kan vara svårt att i efterhand avkräva en retroaktiv hyra. Men varför inte ha en sammanlagd fiktiv summa som utgångspunkt.

Räkna ut vad din sambo har bidragit med i reda pengar i driftskostnader och materialinköp. Jämför sedan den summan med vad han skulle fått betala i hyra under 15 år. 

Ni kan kolla på Skatteverkets hemsida, där ska det finnas uppgifter om aktuella hyresnivåer på olika boende-ytor i er region.             

Och jämför även med det aktuella marknadsvärdet på fastigheten. Ta in värderingar från två oberoende mäklare så får ni ett förväntat snittvärde. Utgör fastigheten samboegendom så har ju din sambo rätt till halva nettovärdet. 

NUVARANDE Vi ska separera – vad ska exet betala för huset?
NÄSTA Vår dotters make har plötsligt blivit så ”ekonomisk”