Vi syskon betalar av på pappas lån

FRÅGA Hej! Jag försöker sätta mig in i juridikens värld – inte så lätt ska jag säga. Det är så att min far, som avled för en tid sedan, efterlämnade sin villa på landet till oss (4 barn). Han hade ett lån på huset och tomten på drygt 1 450 000 kr som vi, hans barn, betalar av på. Inte roligt, då hans konto var tomt, det finns alltså inga pengar att betala lånet med. Så det blir vi barn tvingade att göra, eller hur? Eller kan vi sälja? 

Kan säga att fastigheten är förfallen, så det är tomten som kan vara något värd, cirka 2 000 kvadratmeter är den på. 

Min fråga: Om jag vill dra mig ur, vad händer då? Ska mina syskon lösa ut mig innan banken ska ha betalt för lånet? Jag vill inte vara tvingad att ta lån för att gynna de andra. Jag och familjen är inte så ofta där, så jag känner inget behov av att ha huset kvar. Men det vill de äldre, det är ju vårt barndomshem.

Så snälla, hjälp mig lösa detta! Det har gått fem månader sedan far dog, kort efter vår mamma, så vi är fortfarande i chock. 

Mvh/ Stefan

BIRGITTA Ingen kan tvinga dig att ta ett lån mot din vilja. Men är ni syskon sams? Det är nog den första och viktigaste frågan att få besvarad. Sedan måste du själv bestämma dig. Vill du bli utlöst? Var tydlig inför dina syskon. Varför krångla till det när du inte vill vara med och finansiera en förfallen fastighet av ringa värde för dig. 

Du har så klart rätt att få ut din del av arvet om du så önskar. Det kan ske på olika sätt. Det bästa och enklaste är att sälja fastigheten, betala av lånet och dela lika på nettot mellan er fyra syskon. Ni kan också låta göra två av varandra oberoende marknadsvärderingar av fastigheten, välja snittpriset, och sedan lösa ut dig med en netto-summa efter skatt, skulder och andra avräkningar. Men det förutsätter ju att dina syskon är beredda att skaffa fram detta kapital på annat sätt, om de själva vill behålla fastigheten. 

Jag tycker du och dina syskon ska ta initiativ till ett möte med banken och resonera om bästa lösning. Ni bör också anlita en kunnig jurist som kan hjälpa er att reda ut arvskiftet, så att du kan bli utlöst i laga ordning. Ett dödsbo ska ju betala sina skulder innan det kan skiftas. För det vore ju både trist och dyrt att behöva dra en arvstvist i tingsrätten.

NUVARANDE Vi syskon betalar av på pappas lån
NÄSTA Vi hoppas att husköpet kan gå tillbaka