Vilket äldreboende blir bäst för vår pappa?

FRÅGA Min pappa ska flytta till ett äldreboende. Han är rätt klar i huvudet men hör och ser illa. Han är med på att det är dags att flytta från villan nu. Vi har några olika alternativ, men jag och min syster känner oss rådvilla. Det är så svårt att veta vad man ska titta efter. Två av boendena ligger ganska nära både mig och min syster. Det är ganska trista ställen båda två, men det ena hade en väldigt trevlig och engagerad föreståndarinna. Fast det är ju ingen garanti för att den personal pappa träffar är bra, eller hur? Det tredje ligger längre bort men är finare och har fräschare lokaler. Men pappa har inga särskilda åsikter, han tillhör en generation där man är nöjd med det lilla. Har du några råd att ge?

Rådvilla döttrar

 

PER Hej Rådvilla döttrar. På ett sätt underlättar det att din pappa är nöjd med lite, på ett annat sätt gör det saken knepigare eftersom det är svårt att veta vad han verkligen vill. Då blir det din syster och du som får ta hela ansvaret.

Om och om igen i livet tvingas vi fatta svåra beslut åt andra närstående. Din valsituation nu påminner om hur det var att välja skola åt barnen. Man fick ett positivt intryck av ett ställe och man träffade kanske några sympatiska lärare. Men när terminen väl började så hade de slutat. Likheten med valet av äldreboende är att det är så lite man kan kontrollera att man får gå på det man har.

I och för sig är en klok föreståndare inte någon garanti för att din pappas dagliga möten med vårdande personal blir bra. Det har du rätt i. Men jag tror faktiskt att en bra chef kan göra skillnad. Det handlar om värderingar och syn på vården och de boende, men det är också viktigt att ledningen har en bra personalpolitik. Svårt förstås att få grepp om, men det du kan göra är att fråga om personalomsättningen.

Om han ser dåligt kanske fräscha lokaler inte blir det tyngsta argumentet, men man ska inte underskatta vikten av att ni också tycker att det är ett fint ställe som det känns trevligt för er att besöka så att det inte blir längre än nödvändigt mellan besöken. 

NUVARANDE Vilket äldreboende blir bäst för vår pappa?
NÄSTA Mannen jag är kär i är fruktansvärt snål