Hej Jane!
Jag har en uppsättning silverbestick modell Olga från ca 1850. Vackra och härligt tunga. Knivarna har blad av kolstål och blir därför svartfläckiga. Kan man minimera fläckigheten? Byta till rostfria knivblad känns som "helgerån". Har frågat i den antikaffär jag köpt besticken i och de rekommenderade mig att putsa med Autosol. Finns det andra sätt att hålla knivbladen fina på?
Marta

Hej Marta! 
Under 1800-talet och början av 1900-talet hade knivarna ofta blad av kolstål som var tunna, breda och mycket vassa, utmärkta att skära kött med, men de svartnade lätt av fukt och matrester. De polerades med en kork och sjösand av flitiga husor och husmödrar. Skaften var av silver eller av svärtat trä. Fläckiga kolstålsblad är ett problem som är svårt att åtgärda, berättar man hos Ribbhagen, den välkända silverfirman i Stockholm. Även andra antikhandlare utrycker tvekan om fläckarna går att få bort. Autosol tycks vara ett bra förslag. Diska och torka väl efter putsningen. Föremål av stål rengörs med citronsaft, wkriver Nina Yunkers i “Ninas bästa råd. Försöka duger!"
Jane