FRÅGA Jag blir snart pensionär och undrar vad jag bäst kan göra med mina sparade pengar – 280 000 kronor. Hur kan jag förvalta dem bäst?

Pengarna finns nu på ett vanligt sparkonto. Jag har lån på hus, ska jag betala av en del av detta? Har bara 500 000 i lån och husets värde är väl cirka 2,5 miljoner.

Vad gör jag? Känner mig ganska vilsen.

Gunnel N

Birgitta Håll i dina kontanter. Att ha en tillgänglig buffert är en trygghet. Och trygghet är också god förvaltning. Att just nu utsätta ditt viktiga sparkapital för börskopplad investering i hopp om ökad avkastning är mycket riskabelt. Titta bara på den oroliga börsutvecklingen under sensommaren och hösten.

Så till lånet. Du har ett marknadsvärde på ditt hus på cirka 2,5 miljoner kronor och en belåning på en femtedel, det vill säga låga 20 procent av marknadsvärdet. Du säger inte vilken ränta du har på ditt bolån. Är den bunden? Är den rörlig 3-månadersränta? Det har betydelse.

Det enda vi vet med säkerhet är att boräntorna kommer att stiga om något år och det gäller att vara förberedd. Ränteavdraget sitter också löst till och kommer på sikt troligen att trappas ned.