FRÅGA Min mamma har just dött. De senaste 20 åren har hon gjort sex stycken testamenten. Det sista – innan hon gick bort – säger att min son och jag ska ärva försäljningen av hennes hus. Hon har innan detta, lovat mina barnbarn att de ska ärva halva försäljningssumman av huset, tillsammans med mig.

Nu, när det inte blev så, skulle jag vilja skänka mina två barnbarn 100 000 kr var av min laglott. Var ska jag placera dessa pengar så att de växer tills de blir 21 år? De är i dag 15 och 13 år. Jag kan inte placera pengarna i konton där föräldrarna ska godkänna eventuella uttag, eftersom de är som hund och katt. 

Farmor

 

BIRGITTA Ja du. Trist med föräldrar som bråkar i stället för att tänka på barnens bästa.

Men se krasst på saken. Som läget är med mycket osäker utveckling av världsekonomin så är en börsrelaterad placering av dessa vardera 100 000 kronor inte det bästa du kan göra just nu.

Inflödet till sparkonton i svenska banker är följdriktigt det största på många år. Folk håller i sina pengar, vilket är klokt i orostider. Många marknadskunniga befarar att oron på världens olika börser och ett urgröpt kapital tar lång tid att återbygga. 100 000 kronor i fonder eller aktier eller i andra börskopplade sparprodukter kan snabbt tappa rejält i värde. Och finns det rådgivare som påstår att de kan erbjuda en säker börsrelaterad placering, ska du veta att den ”säkerheten” kostar pengar, ofta mer än den smakar. Det blir som att köpa en försäkring med sparpengarna i stället för att låta dem växa tryggt ett tag på ett bankkonto. 

Vore jag i dina kläder skulle jag leta efter bästa möjliga bankkonto eventuellt med något års bindningstid för att uppnå bästa ränta. Se bara till att de konton du väljer har statlig insättningsgaranti och inte är behäftade med dyra avgifter eller andra begränsningar.

Dessa konton öppnar du i ditt eget namn och skriver samtidigt både testamente och gåvobrev där du anger dina barnbarn som arvtagare och gåvomottagare. På så sätt har du både hängslen och livrem om du skulle avlida innan barnen uppnått den ålder då de ska få tillgång till kapitalet. På så sätt är det du själv, inte föräldrarna, som råder över kapitalet.

Under de närmaste åren kan du i takt med en mer positiv börsutveckling välja att börja investera delar av kapitalet i börsrelaterade papper för en snabbare tillväxt än de mellan 3–4 procent man i nuläget kan få på ett bankkonto. I sådant fall kan du med fördel investera i en knippe svenska välrenommerade investmentbolag eller i säkra avgiftslåga fonder.

Många namnkunniga avråder från att välja fonder med höga avgifter för långsiktigt sparande. Med låg avgift menas runt 0,5 procent.

Vill du köpa en indexfond som är kopplad till börsen, finns avgiftsfria sådana, typ Avanza zero, som följer börsutvecklingen i stora svenska börsbolag. På nätet kan du själv leta bra inlåningsräntor, sök på ”jämför bankränta” på konsumenternas.se, finansportalen.se eller compricer.se