FRÅGA Hej Birgitta! Läser alltid din spalt som är både viktig och bra. Jag har en fråga som kanske gäller mer etik och moral än pengar: Hade bokat en resa med min väninna (vi reser en gång per år) – men i år var jag tvungen att avboka, på grund av sjukdom (bröstcancer). Jag bokar och beställer alltid, sedan betalar min väninna till mig. Jag fick tillbaka från mitt försäkringsbolag för MIG men inte för min väninna. Hon hade inte gällande försäkring för avbokning. Bör jag ändå ge henne hälften av det jag fick tillbaka?

BIRGITTA Tyvärr kan jag inte råda dig i ditt dilemma. Viktigare är nog hur din väninna resonerar och känner. Och även hur stor summa det rör sig om. Vänskap är värdefullt. Tycker att ni ska tala öppet och ärligt med varandra om detta. Jag utgår i mitt svar från att du bokat och betalt resan för er båda via ditt bankkort som ju brukar omfatta avbeställningsskydd. Men i regel bara för den som äger kortet samt anhöriga bosatta på samma adress. 

Sakläget är att ni båda två varit okunniga om hur reseskydd och åter-betalningsskydd fungerar och vem som berörs av skyddet om det skulle bli strul. Vill man vara lite krass är det ju bådas ansvar att sätta sig in i vilket skydd man har vid kortköp och vem som omfattas och hur reseförsäkringen även i hemförsäkringen fungerar. Tyvärr är ni inte ensamma om att stå där med förlorade tusenlappar, som man inte får tillbaka, eftersom kortets skydd oftast bara gäller anhöriga i samma hushåll. För er del blev detta dessvärre en dyrköpt kunskap. Kort är kluriga med sina olika regelverk och det gäller att läsa på. Reser du med en kompis eller med en särbo faller de oftast utanför försäkringens skydd. 

Enligt Råd & Rön finns det några kort, däribland Swedbanks och SEB:s, som inkluderar även medpassagerare som inte tillhör familjen i försäkringen. Men då under förutsättning att deras resa betalas med bankens kort och medpassageraren också har kort
i samma bank. Ofta ingår reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring och jag antar att din väninna redan kollat med sitt försäkringsbolag om hon kan få ut någon ersättning via den? 

Generellt råd: Kolla alltid vilka försäkringsvillkor och begränsningar som finns i ditt bankkort. Kolla även vilket försäkringsskydd som finns i din hemförsäkring. Båda varianterna har sina begränsningar. I en del fall krävs, utöver hemförsäkringen, nämligen en extra reseförsäkring. Detta gäller exempelvis om:

• du är borta mer än 45 dagar

• du har köpt en dyr resa

• du har med dig dyrbart bagage

• du utövar farliga aktiviteter


Det kan bli oerhört kostsamt om man skadar sig eller blir sjuk och måste ha sjukvård på plats och sjuktransport hem. Är du oförsäkrad får du stå för hela kostnaden själv. Se alltså till att vid behov skaffa extra tilläggsförsäkring innan du reser. Här några avskräckande prislappar: 

Ambulansflyg från Asien kan kosta 800 000 kronor. En dykolycka i Turkiet kan kosta 100 000 kronor och en dags intensivvård i USA 50 000 kronor. Hemförsäkringens reseskydd eller en separat reseförsäkring kan ersätta dessa kostnader. Köp din reseförsäkring innan du ger dig av. Det är mycket svårt att köpa en försäkring när du är på resande fot och skyddet gått ut.

Har du avbeställningsskydd kan du få tillbaka resekostnaden om du skulle bli sjuk före avresan, men det krävs läkarintyg. De flesta hemförsäkringsbolag säljer tilläggsförsäkringar som kompletterar reseskyddet i hemförsäkringen. I dessa ingår bland annat avbeställningsskydd. Kontrollera alltid vilka personer som omfattas.