FRÅGA Min mamma, 80 år och änka, äger sedan 25 år ett hus i Spanien där vi tre syskon har vistats mycket med våra respektive familjer. Hon vill nu skriva över huset på oss. Vad gäller då – vilka avgifter/skatter kan hon tänkas belastas med? Vad gäller för oss som tar över?

Min ena syster vill helst äga och nyttja huset själv och har erbjudit sig att köpa det. Det vill inte vi andra två av känslomässiga skäl. Vi älskar ju stället lika mycket som hon, och vill fortsätta att äga det tillsammans och turas om att vistas där som vi alltid har gjort, och dela alla kostnader på tre.

Detta håller nu på att orsaka en splittring i familjen och min mamma säger i förtvivlan att hon ska behålla huset eftersom att ”hur hon än gör blir det inte bra”. Min syster tycker att hon gör mamma en tjänst genom att köpa det. Har du något råd i denna situation?

Ledsen syster

 

SVAR Skippa känslorna och nostalgin och se på er mammas fastighet i Spanien med förnuftiga ögon. Att sam-äga är inte att rekommendera. Och definitivt inte utomlands med helt andra skatter och regelverk. Det är som att be om bråk och osämja med många viljor, olika önskemål och behov och med underhållskostnader och skatter som ska fördelas på tre.

Varför inte låta systern köpa huset eftersom hon tydligen både vill och har råd med det. Sedan kan ni andra syskon själva köpa något eget i närheten. Om ni vill. Ha i åtanke: Det är köparens marknad även i Spanien. 

Att allting alltid förblir detsamma kan vi glömma. 

Det är ingen bra idé att ”tvinga” in er allihop under samma tak tillsammans med en stor bunke barn dessutom. Ungdomar som sannolikt även de har divergerande viljor om hur och när under säsongen huset ska användas. Och av vem.

Att äga hus utomlands är komplicerat. Jag råkar ha en vän som genom sin pappas gåva tvingats in i ett samägande med sina syskon i ett hus i Spanien. Jag lovar! Hennes redogörelse för allt strul detta medfört, både mellan syskonen och med spanska skatter och regelverk, låter avskräckande. Hennes råd är: samäg INTE. Vill ni reda ut skatteeffekter och andra juridiska frågor bör ni vända er till en jurist med kunskap om spansk lagstiftning och hur den harmonierar med svensk dito.

Mycket hänger också på om din mamma är skriven i Sverige eller i Spanien. Är hon skriven i Sverige gäller svensk lag och därmed ska alla legala dokument upprättas och skrivas i Sverige. Dessa ska sedan översättas till spanska och offentligt godkännas som korrekta av en notarius publicus i Sverige. Dessutom ska lagfarten skrivas om med er tre syskon som ägare. Detta är inte heller gratis. Sedan ska alla tre, var för sig, betala skatt på huset i Spanien, berättar min vän.

Vad det gäller fastighetsregler och spansk lagstiftning om gåvor, arv och ägande rekommenderar jag er att ta kontakt med intresseorganisationen Más Amigos, en organisation för Nordiska fritids- och permanent boende i Spanien, masamigos.com.

Jag tycker att din mamma ska låta värdera huset av ett par olika mäklare för att fastställa marknadsvärdet.
Hon måste också bestämma sig för vad hon själv vill, och under alla omständigheter skriva ett testamente hur hon vill göra med huset: Ge det till alla tre som delägare? Sälja det till ett av barnen? Eller sälja det på marknaden och fördela summan mellan sina tre barn? Det kan även vara värt att kontrollera hur testamentsreglerna fungerar i Spanien, om ett testamente som skrivits och registrerats där har företräde före ett som skrivits och bevarats i Sverige.

Det här med att äga hus och ha delat ägande i Spanien är alltså inget att leka med.