FRÅGA I somras gifte jag mig på äldre dagar. Han har två barn och jag tre. Min man är den snällaste, mest ömsinte, kärleksfulle, ja allt som jag vill ha. Han har ett företag som är på topp, vi gick igenom allt ekonomiskt noggrant innan vi gifte oss – tyckte jag då. Men det är ändå en del som jag funderar över nu.

Vi skrev testamente, och i det står att jag får behålla allt vi äger, medan firman är hans privata. Själv arbetar jag i sjuk-
vården, min man sätter in 11 000 kr av sina pengar till mig varje månad och betalar allt utom maten. Vi har i övrigt skilda ekonomier. 

Hans två barn har fått ut sin del av arvet efter honom, för de behövde pengar nu. Det ena barnet har han ingen bra relation med, hon hör av sig ibland när hon är pank.

Nu ska ett av mina barn köpa en lägenhet och vill låna pengar av mig.
Jag har tidigare gett 100 000 till mina andra två barn och vill förstås ge lika mycket till det tredje. Men jag måste låna de aktuella 100 000 i bank, och min man vill inte låna ut. Jag kan inte låta bli att tänka på att hans barn
har fått fem miljoner var … 

Börjar tycka att han inte är så go’ längre när det gäller pengar. Rent spontant, vad tycker du? När jag står på mig om lånet tycker han att jag är obekväm. 

Lena

 

BIRGITTA Åh nej. Förstör inte ert goda förhållande! Sluta bråka om hans pengar och sluta misstro honom för att han inte vill låna ut 100 000 kronor till ditt barn. Det är inte hans ansvar att se till att dina tre barn ska få vardera 100 000 kronor. Ni har ju klokt nog, förutom utgifter i ert gemensamma hushåll, skilda ekonomier. Det är ett bra förhållningssätt när man i en ny relation för samman barn och tillgångar från tidigare förhållanden. Din man är ju både kärleksfull och väldigt generös mot dig genom att dela med sig till dig av sitt ekonomiska överflöd.

Ett gott råd är förresten att du månadsvis med autogiro sparar en andel av dessa 11 000 kronor på ett konto i ditt eget namn. Ett konto som ni samtidigt skriver avtal om ska utgöra din enskilda egendom. Det är alltid bra att ha en egen personlig framtidsbuffert. 

Men lägg ner projektet att tjata på honom för att han inte vill ge ett lån till ett av dina barn. Han gör helt rätt i att säga nej. Jag tycker du ska avstå från att ifrågasätta vad hans barn får i arv av sin pappa, jämfört med vad du, med dina ekonomiska förutsättningar, kan lämna i arv till dina barn.

Sluta snegla surt på hans tillgångar och värna i stället om er relation. I detta ligger även en uppmaning att ni för säkerhets skull med hjälp av en jurist går igenom hur ni reglerat era skilda ekonomier. Med särkullbarn, arvsfrågor, gåvobrev, äktenskapsförord, försäkringar och förmånstagarförordnande, tjänste- och privatpensioner samt testamenten. Allt detta är nämligen färskvara som kräver regelbunden tillsyn.