Jag bor i lägenhet och betalar underhåll. Nu ska Länsförsäkringar gå in och ta alla lånen om jag tar vissa lån, cirka 150.000 kronor. Vi har totalt lån på 1,2 miljoner, så hon tar huset och ungarna kan bo kvar.

Men hon vill i princip ha alla verktygen och svetskompressor. Jag har inte tagit någonting förutom en gammal husvagn och kläder.
Om man inte kommer överens på ett år, bränner chanserna inne att få något då?

Tommy

SVAR: Var ni gifta eller sambo? Det gör stor skillnad.
Om ni var varit gifta finns det rättsfall på att man inte kan komma 24 år senare och begära bodelning. Det har ansetts vara för lång tid. Var gränsen går sägs dock inte. Men mer än ett år har du definitivt på dig om ni skildes som gifta.

Om ni däremot var sambor säger sambolagen att man måste begära bodelning senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde.

Bodelning enligt sambolagen omfattar endast gemensam bostad och gemensamt bohag och bara om egendomen skaffats för gemensamt bruk.

Om det finns egendom på gården som inte är bodelningsbar enligt sambolagen har du rätt att kräva att få ut den egendom som bara du äger, även efter att ett år har gått.

Det är bra om du kan bevisa med kvitto att det var du (i ett samboförhålllande) som betalt för svetskompressor och verktyg om det är dem du vill behålla.

Var ni gifta, utan äktenskapsförord, värderas alla tillgångar och skulder. Parterna ska därefter få vardera 50 procent av värdet av de totala nettotillgångarna.

Med andra ord: Du behöver hjälp av en jurist att reda ut denna konflikt. Det bästa och enklaste för dig är att kontakta Länsförsäkringar bank och be dem reda ut begreppen och rekommendera en bra jurist.

Birgitta Piper