FRÅGA: Är en ogift kvinna i 50-årsåldern utan barn som har en bostadsrätt med ett lån som inte är alltför högt, lägenheten är värd mycket mera.

Just nu betalar jag endast räntan på lånet. Däremot sätter jag av en summa varje månad till olika fonder och till ett konto för oförutsedda utgifter.

Vilket är egentligen bäst för mig rent ekonomiskt, att spara i fonder eller först betala av på mitt lån på lägenheten? Eller ska jag avsätta lite på varje? Har vänner som plötsligt blivit sjuka och vill därför inte binda pengarna i till exempel pensionsparande, utan ha möjligheten att leva upp dem medan jag lever. Har syskonbarn som ärver mig om jag plötsligt dör nu, men jag vill inte bara spara till dem utan ha en bra ekonomi om jag blir gammal.
Birgit

SVAR: Egentligen gör du redan nu helt rätt. Du buffertsparar för kortsiktiga behov och du fondsparar för mer långsiktiga behov. Du passar på att låta den låga boräntan ge utrymme för annat sparande.

Ett bra sätt att öka sitt månadssparande till en buffert är att spara en summa som motsvarar en räntekostnad som ligger två till tre procentenheter högre än dagens bolåneränta. Det växande kapitalet kan du sedan använda vid ett högre ränteläge och för amortering.

Om du väljer att bara spara, inte amortera, så bör ditt sparande ge dig en högre avkastning än den ränta som du betalar på ditt lån.

Sprid också risken i ditt sparande med en del med låg risk som du har lättillgängligt. Men lite risk kan du ändå kosta på dig på delar av ditt sparande med så många år kvar till pensionen.
Själv skulle jag ändå föredra att snabbt beta av lånet. Det är alltid bra med låga eller inga skulder alls. Inte minst om du tänker några år framåt då pensionen ska räcka till helst samma levnadsstandard som i dag.

Väg in hur din inkomst ser ut den dagen du går i pension, om du tänkt att bo kvar i din nuvarande bostad och hur du tänkt dig att ditt liv ska gestalta sig då. 

Jag gissar att du ordentligt redan skrivit testamente. Fall dock inte i fällan med att teckna en kapitalförsäkring. De är stora kapitalätare, inget för långsiktigt sparande. Tänk på dig själv i första hand. Syskonbarnen klarar sig nog bra ändå.

Birgitta Piper