SVAR Du gör rätt i att vara försiktig med ditt relativt lilla sparkapital. För att få kapitalet att växa snabbare än med bankränta måste du ta en större risk än ett bankkonto. Och den risken är för stor för dig som redan nu ligger på marginalen ekonomiskt.


Du kan i alla fall trösta dig med att inlåningsräntorna är på väg upp i takt med att Riksbanken höjer styrräntan/reporäntan. Tänk på det och kolla olika insättningsvillkor. Just nu (i november 2010) ligger högsta rörliga inlåningsräntan, jämfört med olika banker och utlåningsföretag, på 2,60 procent med statlig insättningsgaranti och utan bindningstid.


Får du för dålig ränta på din bank så byt till annat insättningsinstitut.Kolla och jämför inlåningsräntor på exempelvis sajten privataffarer.se, finansportalen.se eller på compricer.se  eller på konsumenternas bank och finansbyrås hemsida. Du hittar adressen på konsumenternas.se. Du kan också välja att sätta delar av dina pengar på ett bundet inlåningskonto. Binder du en del av ditt kapital på ett konto på exempelvis ett år så får du högre ränta på dessa pengar än på ett vanligt konto med fria uttag.


Äger du din bostad kanske du kan ta ett seniorlån på en del av fastig-hetens värde som extratillskott i
månaden. Men då ska du vara medveten om att du nallar på fastig-hetens värde eftersom banken förr
eller senare ska ha fullt betalt för sitt lån.Men vad betyder egentligen ett minskat värde? Man lever ju faktiskt nu.
Inte sen…

BIRGITTA