Fråga: Hjäälp! Mellan åren 2000 och 2006 hade jag ingen kontakt med min äldsta dotter (född -75) på grund av hennes man, som inte tyckte att min dotter skulle träffa mig. 2006 träffade han (då 40 år) en flicka på 18 år (som inte ställde några krav) som min dotter börjat göra. Då tog min dotter kontakt med mig igen.

Min dotter och hennes exman har en dotter på 8 år som har epilepsi, samt ett förståndshandikapp. Min dotter kämpade länge med att ta hand om makens son i tidigare förhållande och bodde länge kvar i det hus som maken byggt innan de träffades. Min dotter ville av någon outgrundlig anledning inte kräva hälften av huset vid skilsmässan utan skrev på ett papper där hon fick två bilar, varav den ena en veteranbil.

Hon har nu sålt bilarna för att kunna överleva. Hon har haft tillfälliga jobb inom barnomsorgen. För att kunna flytta från huset, bad hon mig att gå i borgen för en hyreslägenhet (vilket ofta krävs nu för tiden).
Hon har inget arbete, ingen a-kassa. Ibland får jag krav från inkasso om hyran. 

Jag har hittills lagt ut 11.500 kronor och hon släpar fortfarande efter med hyran. Hon får 2.000 kr i hjälp från det sociala. Samtidigt säger min dotter att jag borde begripit vad ett borgenärsåtagande innebar! Försvarsattityd!

Har äntligen efter många år fått det ganska bra ekonomiskt. Jag försöker hjälpa min dotter genom att köpa kläder till barnbarnet och lite saker till min dotters hushåll med mera. Hur ska jag slippa borgensåtagandet? Det håller på att kväva mig.

Tacksam för hjälp!

Svar: Kärlek ställer till det. Sorgligt att bli utnyttjad. Men tyvärr inte så ovanligt.
Din fråga visar att man måste försöka vara klarsynt i ekonomiska avtal med sina barn. Inte blunda och tro att man gör dem en tjänst. När man ändå innerst inne vet att det inte kommer att fungera.

Jag tycker du ska låta henne ta smällen. Det är dags. Säg att du vägrar betala borgen.
Tala med både banken och hyresvärden i förväg och säg att detta måste få ett slut och inhämta bankens och värdens OK. Möjligen kan du tvingas betala borgen för hyran under en uppsägningstid.
Så länge mamma betalar och ”sopar upp” efter henne behöver hon ju inte själv anstränga sig. Betalar hon inte hyran. Ja, då förlorar hon sin hyresrätt.

Borgen gäller hyran. Inte borgen för ett bolån. Det vore etter värre. För då hade du satt dig själv i skuld för evigheter framåt.

Tala även med kommunen i förväg så att ansvariga där är beredda på att också hjälpa till. Med ett handikappat barn har hon rätt till stöd på olika sätt även av samhället. Det finns hyresbidrag att få och olika former av försörjningsstöd.

Med god vilja från bank, hyresvärd och socialförvaltning hittar ni säkert en vettig lösning. Men det grundläggande beslutet ligger hos dig.
Det är du som måste sätta gränsen.

Birgitta Piper