Jag undrar om det är bra att ta ut sin pension så kallat förtida uttag från 61 år och investera pengarna tillsvidare? Jag har hört att om maken/makan avlider så blir pensionen en liten del till den efterlevande och resten tillfaller ”staten”? Kan du ge svar och synpunkter på detta vore jag tacksam. 

Med vänlig hälsning Eva

SVAR: Du tjänar bäst och mest på att vänta med att ta ut pensionen tills du är 65, eller varför inte vid 67. 

Att låta pensionen växa till sig de sista åren i arbetslivet lönar sig. Det kan ge tusenlappar mer netto i månaden. Kolla med Försäkringskassan. Där finns experter på dessa räknestycken.

Att tjäna mer på att investera pengarna i något annat är ett risktagande. Avgifter på olika sparprodukter och börsoro kan ställa till det. Du bör också kolla med någon pensionsexpert, exempelvis på din bank, hur det ser ut med efterlevandeskyddet och förmånstagarförhållandet i din mans pensioner. 

I stället för att ta ut din pension i förtid (och betala skatt på pengarna dessutom) kan du ju börja spara delar av din lön i en bra globalfond i någon av nätbankerna som har mycket låga avgifter.

Men om du har god ekonomi, har en privat pensionsförsäkring och absolut VILL sluta jobba i förtid så ta i så fall ut den statliga pensionen först.