Jag får min pension i oktober detta år. Blir 65 år. Har varit förtidspensionär i många år. 2005 skulle jag välja ”Fond”. Jag valde Nordea Premiepensionsfond 1938-44 på grund av att jag är född 1943. Ska den stå kvar? Globala fonder är väl bäst har jag hört. Skall jag flytta till traditionell försäkring? Ska jag kryssa för att jag önskar det när jag ansöker om pension? Har inga sparade medel, bara en dyr kredit. Får ut 7 200 kronor per månad i pension i oktober 2008.
Snälla ge mig ett råd.


SVAR:
Generationsfonder, som det kallas, har varit ganska populära lösningar eftersom de automatiskt trappar ner risken ju närmare du kommer pensionen.
Att spara i fonder vid sidan om pensionssystemen är ett bra komplement till vanligt pensionssparande. Men det gäller att välja noga. Det finns fonder med hög risk och med låg. Med höga avgifter och med låga.
Sök efter bästa varianten: låg avgift med god avkastning. Be din bank hjälpa dig att hitta de rankinglistor som finns på bland annat www.morningstar.se
Men i ditt fall, som ju redan hunnit fram till pensionsåldern, så skulle jag kanske hellre välja att spara med låg risk i ett riktigt ”fett” sparkonto.
Det finns sparkonton med insättningsgaranti som ger upp mot 5 procent i ränta. Inte så dumt faktiskt om du skall spara säkert till en extra buffert som du kan ”nalla” på vid behov framöver. Men för allt i världen! Sätt in pengarna på en solid bank med gott renommé. En bank som du kan räkna med inte går i konkurs!
Ett tips. Känner du inte till namnet på den bank som erbjuder ett fett bankkonto med väldigt hög ränta: Kolla läget. Rådgör till exempel med Finansinspektionen eller med Konsumenternas bank- och finansbyrå. Denna oberoende institution ger dig kostnadsfri och opartisk vägledning. Telefon: 08-24 30 85 (vardagar, 9.00 – 12.00), sök även på nätet: www.konsumentbankbyran.se.
Observera: Dyr kredit känns som en farlig nödlösning på din lilla inkomst. Äger du din bostad kan du kanske i stället ta ett seniorlån i någon form för att på så sätt spä på din pension. Det bästa du kan göra är att prata med en privatrådgivare på den bank som sålt fonderna till dig. Dessa rådgivare är enligt lag skyldiga att ge dig korrekta råd. Och är enligt lag också tvungna att ta hänsyn till din totala ekonomi, egen vilja och kunskapsnivå. De måste ge dig ärliga svar på frågan: Vad är bäst för mig?
Och då skall du också ställa följdfrågan: Finns det fler och andra alternativ som är bättre för min del i andra banker?