FRÅGA Jag vill ta en del av mitt farsarv, kanske 100 000 kronor, och placera det på ekonomiskt mest gynnsamma sätt. Jag är nu 50 år, sparar i aktiefonder och har en pensionsförsäkring. Arbetar, men skulle kanske vilja sluta några år före 65. Vad tycker du jag ska göra?

Mvh, Birgitta

SVAR Det är väl allas dröm att få snabb, hög, men samtidigt riskfri tillväxt på sparkapitalet. Svår ekvaktion. För med en högriskplacering löper du även stor risk att förlora kapital. Se bara vad som hänt med dem under några år uppåtrusande Indien- eller Rysslandsfonderna. Som i år haft en snabbt som attan-kursrusning neråt. 

Så håll du hårt i dina 100 000 kronor. De kan snabbt försvinna i den pågående finansoron om du satsar på börskopplade sparformer.

Just nu skulle jag övervintra genom att sätta in pengarna på ett sparkonto med hög ränta. Det finns banker som för tillfället erbjuder upp mot 5,5 procent i ränta. När det sedan finns tydliga tecken på att Börsen vänder uppåt – i en stabil uppåtkurva – kan du pytsa in en liten summa i taget i någon lämplig fond. På så sätt kan du stegvis tjäna på börsuppgången i någorlunda säker takt. Se bara till att fonderna INTE har för höga avgifter! 

Fundera också på hur stor summa du behöver efter pensionen. Gör en vardagsbudget: 

- Hur ser din boendekostnad ut? 

- Har du andra sparformer? 

- Andra intäkter?

- Hur mycket har du i fasta utgifter?

- Har du bil? Vad kostar den?

- Vad har du för löpande utgifter för mat och nöjen med mera?

Du bör även låta Försäkringskassan räkna ut hur mycket du förlorar på att sluta jobb före 65 års ålder. Du har dock hyfsat gott om tid på dig, 10 år, att pensionsspara. Ett allmänt råd går ut på att spara i en bred global aktiefond, Kanske inom ramen för en kapitalförsäkring med låga administrativa kostnader. Den sparformen är skattemässigt gynnsam. Att lägga in en indexfond är kanske också något att tänka på. Men kom ihåg att avkastningen i en kapitalförsäkring måste ligga över fem procent per år för att det ska löna sig.

Diskutera frågan med din bank. Men lägg då också på minnet i dessa samtal att du kan teckna kapitalförsäkringar UTAN årlig avgift hos nätbankerna.

Ett bra grundtips är att leta efter fonder som avkastat bra under en längre tid. Detta går att få fram via www.morningstar.se 

En bortglömd ”klassiker”, som inte många tänker på i dag, är att investera i ett antal väl kända investmentbolag. I dessa bolag ingår en mängd andra bolag (i likhet med en aktiefond, men då UTAN den avgift du får betala när du sparar i en fond). Du slipper alltså fondavgifter och får dessutom, som en plus-variant och i normalfallet – en årlig utdelning på dina aktier.

MEN vänta – även med ett sådant val – tills du ser att Börsen vänder.