FRÅGA Har vid 69 års ålder träffat en ny man, har varit skild i många år. Han är fyra år yngre än jag och sexuellt omättlig. Han vill ha sex minst två gånger om dagen och däremellan ska vi kyssas och smekas, till exempel när vi sitter i tv-soffan. Det där blir otroligt stressande för mig. Jag är intresserad av sex, men det här gör att jag tappar lusten totalt. Vet inte om jag är onormal som inte kan uppskatta detta. Jag tycker om närhet, men det här är bara för mycket. Jag har pratat med honom om det här, men då blir han ledsen och tycker att vi helt ska lägga ner sexlivet. Allt blir så onaturligt så jag vet inte om jag orkar. Annars har vi en trevlig relation, men det här blir ett stort problem. Vad göra?

B

PER Du ställer dig frågan om du är onormal. Jag tycker sällan att det leder så långt att försöka definiera vad som är normalt eller inte. Det du har att ta fasta på är att du faktiskt inte känner dig bekväm med att ha sex så ofta som han vill.

Men kanske viktigare ändå är att hans lust inte alls verkar korrespondera med din. Han verkar inte alls lyhörd för vad du känner utan agerar utifrån sina behov. Förutsättningen för en sexuell relation, hur den än ser ut, är att det finns ett samspel mellan er. Av din beskrivning framstår din nye man just nu mer som en sexmaskin än som en partner. Kanske är förklaringen att han är väldigt förälskad? När förälskelsen avklingar kanske hans lust kommer att landa på en nivå närmare din?

Men det kan förstås också vara så att sex är hans huvudsakliga sätt att uttrycka närhet. Det kan bli bekym-mersamt eftersom många situationer som kunde få vara trevliga stunder med ett egenvärde – som till exempel att titta på tv tillsammans – blir sexuella. Du har andra sätt att uttrycka uppskattning och förväntar dig det från din partners sida. Det är aldrig roligt att behöva vara den som säger nej och avvisar, men att ofta ställa upp när du egentligen inte vill är inte ett alternativ i längden. Det är känsligt att prata om sex för de flesta par men ni måste ändå göra det.

Om ni ska kunna hitta till ett samspel som fungerar för er båda måste han klara av att göra det utan att bli sårad och reducera sex till en fråga om antingen/eller. Kan han inte det kanske det helt enkelt är så att ni är för omaka på detta viktiga område.