FRÅGA Jag har ett snart tioårigt samboförhållande med min kvinna som också är mamman till mina tre barn. Vi har det ganska bra. Det problematiska är att jag blivit extremt kär i hennes lillasyster. Något jag också självklart begriper är så in i bänken fel det kan bli. Hon har funnits med i alla år utan att jag känt något, det är först sista halvåret känslor (från min sida) börjat bubbla.

Till en början försökte jag bara trycka tillbaka känslorna och hålla det avstånd man kan utan att bli misstänksam. Men det har inte hjälpt någonting, snarare att jag mår sämre när jag inte får prata med henne med jämna mellanrum.

Jag ser det inte som troligt att det kommer kunna bli vi (även om jag vet att sådant har hänt). Hon har ingen partner, eller barn heller för den delen. Önskar därför råd för att kunna kontrollera mina känslor, för hon kommer inte att försvinna ur mitt liv. Men jag hoppas känslorna kan göra det.

Karl-Petter

PER Vilken soppa, Karl-Petter! Först måste du fråga dig varför detta händer just nu. Som du säger har ju lillasystern funnits med i bakgrunden i tio år. Vad är det som ändrat sig
i samspelet mellan er den senaste tiden? Och så förstås den oundvikliga frågan: Vad händer och har hänt i ditt samboförhållande? Du skriver att det inte är troligt att det skulle kunna bli något mellan dig och din svägerska. Det säger egentligen ingenting om vad du vill. Hur är det egentligen med den saken? Har du vågat utforska svaret på den frågan, i fantasin? Det är ingen slump att så många böcker och filmer handlar om den farliga sprängkraften i förbjuden kärlek. Det har inte fungerat att ”trycka tillbaka” och undvika det du inte vill känna. Det är ju så, att ju mer man försöker lägga locket på, desto mer pockar det på uppmärksamhet. Lösningen är snarare att försöka stå ut med att känslorna finns där, att våga granska vad de står för. 

Att acceptera dina oönskade tankar och känslor är däremot inte samma sak som att elda under dem. Du skriver inom parentes att det är från din sida, att du blivit ”extremt kär”. Har du odlat din kärlek helt på egen hand, utan uppmuntran från hennes sida? 

Kanske handlar dina häftigt uppblossade känslor mer om dig själv och mindre om din svägerska. Påminner hon om din sambo som hon var när hon var yngre? Med risk för att vara lite provocerande så skulle man kunna pröva att förstå dina känslor för din svägerska som en kompromiss. Om du hade blivit förälskad i en kvinna utan band till familjen hade det kanske varit större risk att inleda ett förhållande vid sidan om och därigenom riskera ditt nuvarande förhållande. 

Du bör prata med din sambo – inte om dina känslor för hennes syster, utan om ert förhållande, vad som saknas i er relation och vad du önskar fanns mer av där.